Somnul insuficient sau in exces – ingrasare si imbolnavire

Este demn de adus in atentia voastra un subiect foarte important, legat de faptul ca somnul insuficient  poate avea repercursiuni neplacute asupra fizicului tau. Desigur ca nici somnul in exces nu este recomandat.

Intr-o lume din ce in ce mai ocupata, se pare ca devine o provocare prea mare sa dormi macar 7 ore pe noapte…Din pacate, somnul insuficient poate duce la somn in exces, in alte zile. In cele din urma, organismul va deveni complet bulversat, ceea ce poate duce la reale probleme de sanatate. Asa ca ai grija de tine.

Desigur ca cine nu se odihneste suficient risca sa fie depresiv, nervos si stresat mult mai des. Tocmai de aceea astazi dorim sa iti prezentam riscurile.

Multi au senzatia ca somnul nu este atat de important si neglijeaza acest aspect fundamental al vietii lor. Sa fie oare o idee buna?! In niciun caz.

Somnul insuficient si efectele sale nocive

Se pare ca cercetatorii de la Facultatea de Medicina din Seul au analizat mai multi oameni de-a lungul anilor, aproximativ 133.000 de barbati si femei. Acestia aveau varste cuprinse intre 40 si 69 de ani.  Au fost luate in calcul urmatoarele aspecte: istoricul medical, stilul de viata, dieta si…somnul.

Acestia au fost intrebati cate ore dorm pe noapte si daca reusesc sa doarma chiar si in timpul zilei. Subiectilor li s-au prelevat probe de sange, ADN, urina, etc.

Studiul a aratat ca, somnul insuficient (sub 6 ore) dar si cel prelungit (mai mult de 10 ore) pot duce la tulburari grave ale sistemului metabolic.

 

Somnul insuficient sau in exces – care sunt semnele care arata ca exista probleme legate de somn?

 

– grasimea din jurul taliei, un indicator demn de luat in calcul
– un numar ridicat al trigliceridelor ( grasimi naturale care se regasesc in sange)
– colesterolul este ridicat
– la fel si nivelul glucozei
– hipertensiune

Femeile care dormeau mai putin de 6 ore pe zi aveau mai multa grasime abdominala in jurul taliei, avand o greutate mai mare fata de cele care dormeau in jur de 6-7 ore pe noapte.

Pe de alta parte, barbatii care dormeau prea putin sau prea mult au aratat semne care duceau la sindromul metabolic ( adica un risc crescut de a face diabet si alte boli cardiovasculare, obezitate, etc).

Somnul insuficient este periculos, dar la fel si cel in exces, in special pentru barbati. Cei care dormeau in jur de 10 ore pe zi erau predispusi la bolile mentionate mai sus.

Somnul insuficient sau in exces – periculos si pentru femei!

Femeile care dormeau in exces nu erau nici ele in siguranta, in sensul ca riscau sa se confrunte cu sindromul metabolic, dar si cu un numar crescut al trigliceridelor. Dar acestea erau predispuse si catre un colesterol marit.

Studiul a aratat ca, 29% dintre barbati si 24% dintre femeile care au participat la studiu se confruntau cu sindromul metabolic. De asemenea, 11% dintre barbati si 13% dintre femei dormeau prea putin, iar 1,7% dintre femei si 1,5% dintre barbati dormeau prea mult.

Somnul are capacitatea de a ne ajuta sa ne refacem in cele mai delicate momente, asa ca nu este de mirare ca este atat de important. Somnul este esenta vietii, cel care ne sprijina si ne da energie, de fiecare data. Nu iti neglija sanatatea si somnul, odihneste-te in fiecare seara si bucura-te de viata!

 

5/5 (21)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *