Carbohidratii pe care trebuie sa-i consumi! Stiai?

Carbohidratii nu sunt „bine vazuti”, asa cum stii deja. Acest lucru este cert, dar daca astazi ti-am da o veste buna? Si nu orice veste, ci una confirmata de cercetatori.

Dupa cum stii, cercetarile in ceea ce priveste alimentatia nu se opresc niciodata, oamenii de stiinta dorind sa descopere cat mai multe informatii utile publicului larg.

Tocmai de aceea apar studii peste studii, asa ca important este sa selectam informatiile astfel incat sa ne fie de folos. Carbohidratii au fost considerati mereu „dusmanii” siluetei, dar daca nu ar fi asa? Ba mai mult, daca ti-am spune ca poti consuma fara probleme…cartofi? Cu siguranta te incanta ideea, asa ca haide sa aflam mai multe impreuna.

Carbohidratii nu sunt asa de „rai”…

Fiind unii dintre cei 3 macronutrienti necesari in dieta de zi cu zi, este nevoie de acestia, fara doar si poate. Daca nu vei consuma carbohidrati nu doar ca nu vei reusi sa ai suficienta energie, dar iti vei limita si optiunile culinare. Acestia sunt prezenti aproape in toate mancarurile pe care le consumam, asa ca este necesar sa optam pentru carbohidratii complecsi necesari sanatatii si longevitatii.

Deci, care sunt cei necesari alimentatiei si ce ar trebui sa mancam? Evident ca legumele sunt foarte sanatoase si abunda in nutrienti si carbohidrati „buni”. O sa ramai uimita sa afli ca poti consuma cartofi…aproape in fiecare zi!

Nu ne crezi? Da-ne voie sa te lamurim in acest sens. Desi nu au o reputatie foarte buna, cartofii pot conferi mai multe beneficii decat te-ai credeai. Atunci cand sunt gatiti corespunzator (rumeniti sau la cuptor, fierti, etc) cartofii pot sustine organismul in unele din cele mai importante procese metabolice. O sa razi, dar pot conferi mai multi carbohidrati esentiali decat fructele…

De ce ar trebui sa consumi mai des cartofi?

Sunt o importanta sursa de fibre. Conform cercetatorilor americani, un cartof mediu confera organismului nu mai putin de 5 grame de fibre. Cartofii contin atat fibre solubile cat si insolubile, care ajuta enorm in digestie, scad nivelul glicemiei, al colesterolului si iti confera acea senzatie de satietate.

Carbohidratii – cartofii abunda in potasiu si nutrienti

Poate considerai ca bananele sunt cele mai bune surse de potasiu. Gresit, un cartof mediu iti confera de 2 ori mai mult potasiu decat o banana, asa ca nu iti face griji in acest sens.

De asemenea, acestia au in compozitie nutrienti si antioxidanti esentiali pentru starea ta de bine. Poate ca nu stiai, dar cartofii au in compozitie si vitamina B, C, magneziu, mangan, fosfor, niacina si folati. Ca antioxidanti, cartofii contin flavonoizi, carotenoizi si acid fenolic.

Cartofii sunt acei carbohidrati care iti confera o stare placuta de satietate, asa ca nu este cazul sa-i excluzi. Evita-i pe cei prajiti in baie de ulei si opteaza pentru variantele sanatoase. De asemenea, nu manca paine cu cartofi, mai degraba adauga o salata.

In acest mod nu te vor ingrasa si te vei putea bucura in continuare de mese savuroase!

4.89/5 (19)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *