Alimentatie

Vitamina B17: ce este, de ce este necesara si unde o gasim?

Cunoscuta si sub denumirile de laetril sau amigdalina, vitamina B17 are o istorie interesanta si plina de controverse, ce are la baza promovarea sa ca tratament alternativ pentru cancer. In acest articol iti vom spune ce este de fapt vitamina B17, care sunt potentialele sale beneficii pentru sanatate si in ce alimente o putem gasi.

In ciuda denumirii sale, vitamina B17 nu face parte din complexul de vitamine B. De fapt, nici macar nu este considerata o vitamina. Amigdalina este o substanta care se gaseste in doze mici in anumite plante, nuci si seminte, iar laetrilul reprezinta forma sintetica a acestei substante.

Laetrilul a fost inventat in anii 1950, de catre un biochimist numit Ernst T. Krebs, care a sustinut ca vitamina B17 ar putea fi eficienta in tratamentul cancerului. De atunci, vitamina B17 a fost subiectul multor dezbateri si controverse in comunitatea medicala. Exista mai multe teorii care explica efectele sale anti-tumoral.

Ce este vitamina B17?

Una dintre ele sustine ca cianura de hidrogen (acidul cianhidric), care apare in urma degradarii enzimatice a vitaminei B17, ar provoca moartea celulelor canceroase. Conform unei alte teorii, carenta de vitamina B17 ar fi o posibila cauza a cancerului. Pana in acest moment, nu exista inca studii care sa sustina ca aceasta substanta ar putea intr-adevar reprezenta un tratament alternativ pentru cancer si sunt necesare mai multe cercetarii pentru a determina potentialul rol al amigdalinei in tratarea acestei boli.

Desi majoritatea cercetarilor privind vitamina B17 s-au concentrat pe evaluarea efectelor sale anti-tumorale, se pare ca amigdalina, forma sa naturala, poate avea anumite efecte pozitive asupra organismului. Posibilele beneficii ale vitaminei B17 pentru sanatate includ ameliorarea durerii asociata cu afectiuni inflamatorii precum artrita, sustinerea sistemului imunitar si scaderea tensiunii arteriale. Sunt necesare insa date suplimentare pentru a confirma aceste potentiale beneficii.

Surse naturale de vitamina B17

Amigdalina, forma naturala a vitaminei B17, este prezenta in mod natural in unele legume, fructe, seminte sau nuci. Printre aceste surse naturale de amigdalina se numara:

  • migdalele crude;
  • migdalele amare crude;
  • nucile de macadamia;
  • morcovii;
  • telina;
  • mugurii de fasole;
  • fasolea Lima;
  • fasolea Mung;
  • trifoiul;
  • semintele de in, mei si hrisca;
  • sorgul;
  • samburii de mere, prune, caise, cirese si pere

Vitamina B17 – Precautii si contraindicatii

Nu este indicat consumul in cantitati excesive de vitamina B17 ori de alimente care contin amigdalina. In caz contrar, exista riscul aparitiei unor reactii adverse similare cu cele ale intoxicatiei cu cianura, inclusiv greata, varsaturi, dureri de cap, ameteli, confuzie si, in cazuri extreme, chiar moarte…mai multe pe mediafax >>>

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Ce mananca nutritionistii la micul dejun?

Daca si tu vrei sa stii ce mananca nutritionistii la micul dejun, avem vesti bune.…

12 ore

Cum sa-ti schimbi viata? Introdu aceste obiceiuri

Cum sa-ti schimbi viata intr-o lume tot mai agitata, unde totul pare sa fie pe…

2 săptămâni

Alimentele bogate in colagen previn procesul imbatranirii

Alimentele bogate in colagen nu ar trebui sa lipseasca din dieta noastra. In special daca…

2 săptămâni

Cum sa ai o sanatate mai buna? Cinci sfaturi simple

In ziua de astazi, una dintre intrebarile pe care ti le adresezi cel mai des…

2 săptămâni

Bors de corcoduse – acreste mancarea in mod natural!

Este necesar sa inveti aceasta reteta de bors de corcoduse vara aceasta! In special ca…

2 săptămâni

Smoothie pentru slabit – SUPER eficient

Daca si tu vrei sa pierzi cateva kilograme, acest smoothie pentru slabit este o idee…

3 săptămâni

Acest site foloseste Cookie-uri