piramida alimentatiei mediteraneene
Ati auzit, cu siguranta, de piramidele alimentare. Grupele de alimente sunt figurate etajat, iar forma piramidei va ajuta sa retineti mai usor ce trebuie mancat des, in cantitate mare, si ce trebuie mancat mai rar si in cantitate modesta sau mica. Exista insa si piramida alimentatiei mediteraneene. Scopul ei este simplu de inteles: de la bulghur, la cannoli, de la naut, la fasole alba, sa ne usureze sarcina alcatuirii unui meniu sanatos mediteranean.
Piramida a fost pusa la punct de o organizatie non-profit care actioneaza in domeniul alimentatiei si nutritiei, numita Oldways, in 1993, impreuna cu Scoala de Sanatate Publica de la Harvard si cu Oficiul European al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Presedintele organizatiei Oldways, dna Sara Baer- Sinnott, surprinde perfect esenta dietei mediteraneene in urmatoarea afirmatie:
“Dieta mediteraneana este un stil de viata unde gustul excelent intalneste sanatatea perfecta”. Si tot ea ne incurajeaza: “poti trai si in Alaska, (…) sau oriunde altundeva, singurul lucru pe care e nevoie sa il faci este sa te duci la magazinul din vecinatate, pentru a gasi tot ce-ti trebuie ca sa aduci dieta
mediteraneana in bucataria personala”.
Tineti cont de faptul ca primele 5 grupuri prezentate trebuie sa fie prezente zilnic pe masa, restul pot fi prezente saptamanal, lunar sau, dupa preferinte, chiar deloc!
Cand spunem bucatarie mediteraneana, primul lucru care ne vine in gand este cel al unor feluri de mancare unde tratamentul termic nu este necesar. O salata greceasca nu are nevoie de foc. Rosiile suculente, maslinele, uleiul de masline si bucatelele mici de feta se impaca foarte bine unele cu altele.
La fel, o salata “caprese”, unde mozzarella, frunzele ultraproaspete de busuioc, rosiile si picaturile de ulei de masline se unesc pentru a da ceva ce este, la modul cel mai sincer, felul meu de mancare preferat. Combinati liber orice leguma cruda si alcatuiti salate originale, chiar daca reteta nu se gaseste in
cartea de bucate.
Daca salata are rosii, ulei de masline sau masline, putin usturoi si/sau orice alta iarba aromata specifica, zeama de lamaie, puteti sa fiti siguri ca undeva, pe malul Mediteranei, cineva a avut-o candva la pranz sau la cina. Nu e nevoie de ingrediente scumpe.
Daca te gandesti pentru ce sa optezi la prima masa a zilei, iti propunem 2 idei delicioase. Desigur ca nu este obligatoriu sa le consumi la micul dejun, desi ar merge de minune…iata retetele mediteraneene aici >>>
Pasteurizarea nu trebuie trecuta cu vederea, fiind importanta in obtinerea unor produse lactate sanatoase, potrivite…
Intr-o lume in care jonglam constant intre cariera, familie si responsabilitati sociale, propria sanatate ajunge…
Te-ai oprit vreodata sa te intrebi daca nu cumva organismul tau iti semnaleaza o problema…
Poate si tu te-ai intrebat ce semnificatii are vascul de Craciun sau de Anul Nou…
Daca si tu vrei sa ai grija de silueta, ar fi indicat sa consumi mai…
Menopauza este o etapa fireasca din viata fiecarei femei, dar asta nu inseamna ca trebuie…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment