Alimentatie

Vitamina C – iata ce fructe si legume o contin din abundenta!

Poate ca nu stiai, dar nu portocalele sunt cele care contin cea mai mare cantitate de vitamina C. Nici vorba, asa cum vei descoperi astazi, exista multe alte surse mai bune. Ne referim la cele naturale, adica vitamina C din fructe si legume. Asa ca astazi vom fi “ghidul” tau, in ceea ce priveste o lectie importanta.

Este bine sa stii ca aceasta vitamina sustine puternic sistemul imunitar, asa ca vei fi ferit de infectii, virusi, etc. Incearca sa consumi zilnic fructe si legume proaspete, care contin celebra vitamina.

Atentie insa! Este important ca acestea sa fie consumate in stare cruda, daca vrei ca rezultatele sa fie uimitoare.

Vitamina C – ce fructe si legume ar trebui sa consumi?

Kiwi. O adevarata surpriza, in special ca acest fruct nu este chiar preferatul romanilor. Se adauga in salatele de fructe, iar romancele il mai consuma la dieta…dar cam atat. Ei bine, contine aproape dublu vitamina C fata de portocale, asa ca nu uita sa-l procuri mai des. In special cand stii ca sistemul imunitar are nevoie de un plus de energie.

Ananas. Stiai ca acest fruct este plin de vitamina C si A? Daca il vei consuma regulat vei pazi celululele de radicalii liberi, care ameninta sanatatea acestora

– este o sursa foarte buna de mangan, pe care nu ar trebui sa o neglijezi. Acest mineral are rolul de a intari oasele, foarte important mai ales in cazul persoanelor mai in varsta, dar nu numai…totul despre ananas aici >>>

Vesti bune, poate fi consumat si ca desert, datorita faptului ca are in compozitie bromelaina, o enzima care sustine intens digestia.

Capsune. Si acestea bat citricele atunci cand vorbim despre vitamina C. Asa ca mananca-le la micul dejun, alaturi de lapte vegetal si cereale integrale. Cu aproape 60 mg de vitamina C la 100 de grame, capsunele ar trebui sa fie gustarea ta, cat mai des. Desigur ca este bine sa variezi fructele, nu trebuie sa le consumi zilnic, dar saptamanal nu ar fi rau deloc.

Vitamina C – nu uita de fructele negre

Coacaze negre, mure sau afine. Absolut excelente pentru sanatatea ta, coacazele negre avand nu mai putin de 170 de mg de vitamina C la 100 de grame! Asa ca nu te mai limita la portocale…

Catina. O adevarata minune a naturii, nu uita de catina cu miere, un adevarat remediu atunci cand vorbim despre tratamentele naturiste contra raceala si gripa. De ce ar trebui sa consumi catina cu miere?

Inainte de toate, ar trebui sa stii cat mai multe despre beneficiile acestui fruct miraculos. Catina este de-a dreptul incredibila, avand in vedere ca are in compozitie de 10 ori mai multa vitamina C decat portocalele.

Este un fruct originar din Mongolia, care te va ajuta sa iti intaresti imunitatea. Ce alte vitamine mai contine? Caroten, vitamina E, acizii grasi omega 3, 6, 7, 8 si 9. Totul despre catina, aici >>>

Vitamina C – legume bogate in aceasta

Broccoli. Nu il mai ocoli, pentru ca are proprietati curative remarcabile. Are vitamina C in proportie mare, dar atentie! Nu te grabi sa-l fierbi sau sa-l gatesti prea mult. Pentru a-si pastra proprietatile are nevoie sa nu fie „prea” fiert sau gatit.

Il poti inabusi pentru cateva minute, dupa care il vei manca asa. Poti presara putin ulei de masline, sare, piper si bucatele de parmezan. Iti va placea, cu siguranta! Poate fi o garnitura minunata si chiar o masa principala, daca mai adaugi si alte ingrediente.

Rosiile. Probabil ca nu este o noutate, dar vrem sa iti reamintim sa nu le uiti. Asa ca adauga-le cat mai des in retetele tale, in special in stare cruda. Nu uita de bruschete cu rosii crude, ulei de masline si putin usturoi, ce bunatate!

Ardeiul rosu. Are aproape la fel de multa vitamina C ca si coacazele negre. Asa ca adauga-l mai des in salate, sandvisuri si alte preparate. Cel mai bine consuma-l crud, pentru ca atunci cand este gatit, isi pierde din nutrienti.

Patrunjelul si conopida abunda la randul lor in vitamina C, asa ca nu uita sa le consumi mai des. In special patrunjelul care poate fi adaugat si in sucuri sau smoothie-uri, daca nu ai chef sa gatesti.

Varza de Bruxelles, kale si ardeii iuti sunt alte legume care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta. Asigura-te ca le consumi prin rotatie si asigura-ti necesarul de vitamine si minerale!

Marinache Paula

Leave a Comment
Share
Autor
Marinache Paula

Ultimele articole

Semne ca ai o problema de sanatate. Stiai?

Te-ai gandit ca anumite stari pe care le ai ar putea fi semne care arata…

4 zile

Cum sa ai o viata mai armonioasa? Sfaturi la indemana oricui

Daca si tu vrei sa stii cum sa ai o viata mai armonioasa, este cazul…

5 zile

Cum sa arati mai tanara cu 10 ani? Ce poti face

Cum sa arati mai tanara, fara sa apelezi la chirurgia estetica? De fapt, trebuie sa…

6 zile

Retete de testat in weekend – burger vegetal sau chiftelute din zucchini?

Daca si tu vrei sa pregatesti ceva deosebit la final de saptamana, iti propunem cateva…

o săptămână

Cele mai bune momente pentru a manca

Tu stii care sunt cele mai bune momente pentru a manca micul dejun, pranzul sau…

o săptămână

Alimente care te calmeaza. Stiai?

S-ar putea ca lista cu aceste alimente care te calmeaza sa fie o surpriza pentru…

2 săptămâni

Acest site foloseste Cookie-uri