X

Studiu: insomnia ar putea duce la infertilitate

In ziua de astazi, tot mai multe femei se plang din cauza faptului ca nu pot dormi, iar aceasta afectiune nu este tocmai de neglijat, mai ales ca poate duce la infertilitate, conform ultimelor studii in domeniu.

Asa se face ca, modul de viata are un impact major in ceea ce priveste infertilitatea. Lucrurile pe care le facem zilnic, unde lucram, ceea ce mancam, toate au efect direct asupra starii noastre de sanatate.

Si de asemenea pot afecta si functia de reproducere. Asadar, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca infertilitatea, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor poate fi o consecinta a insomniei. Asadar, daca nu dormi suficient si ai probleme in aceasta arie, ar fi bine sa le rezolvi. In articolul de astazi ne-am propus sa descoperim cat somn este necesar pentru o sanatate de fier si cat de importanta este calitatea acestuia.

Daca nici nu vrei sa auzi de infertilitate, trebuie sa stii cat este bine sa dormi pentru a concepe cu usurinta un copil. Si sa stii ca somnul este un factor important, asa ca nu fii tentata sa il neglijezi.

Din cauza stresului, a grijilor, a mediului de viata agitat tot mai multi oameni se confrunta cu insomniile. Si multi cred ca nici macar nu este atat de important somnul. Ceea ce este o conceptie gresita, desigur.

Insomnia va duce la oboseala cronica, iar in cele din urma te poti imbolnavi grav, asa ca fii atenta.

Insomnia duce la infertilitate?

Asadar, daca vrei sa cresti sansele de a ramane gravida cu succes, ar trebui sa ai parte de un somn calitativ. Este foarte important sa mananci sanatos si sa dormi mai mult, in aceasta etapa a vietii tale. Chiar daca este doar una premergatoare.

Cercetatorii din Taiwan au analizat mai multe femei care doreau sa ramana insarcinate. Au studiat modul de viata al acestora si au observat ca somnul normalizeaza functiile sistemului reproductiv. Daca o femeie doarme in jur de 7-8 ore, va fi in paramentrii normali, asa ca ii va fi mai usor sa ramana insarcinata.

In acest fel, o femeie odihnita creste cu 25% sansele de a ramane insarcinata. Daca dormi prea mult vei scadea din nou sansele de a ramane gravida. Daca te odihnesti mai putin de 8 ore risti sa scazi cu 15% sansele de a ramane insarcinata. Asa ca insomnia, dar si excesele de somn, pot duce la infertilitate.

Femeile care vor sa ramana gravide NU ar trebui sa munceasca noaptea sau seara

Da, este cat se poate de adevarat. In acest fel, femeile ar putea suferi de probleme ale menstruatiei, pierderi premature ale sarcinii, iar majoritatea vor avea o greutate in a ramane gravide. Si este normal sa fie asa.

Atunci cand nu dormi noaptea, sistemul biologic este dat peste cap, la fel si cel hormonal. Chiar si tensiunea si sanatatea inimii pot fi afectate. De asemenea, femeile care sunt supraponderale pot intampina dificultati atunci cand vorbim de sarcina, asa ca poate fi o problema care duce la infertilitate.

Tocmai de aceea este bine sa te culci mai devreme, studiile arata ca femeile care se culca tarziu mananca mai mult. Si ce crezi? Cand mananci seara ai toate sansele sa te ingrasi rapid.

Si femeile care se trezesc mereu in timpul noptii pot fi afectate de infertilitate, fiind dereglat hormonul cortizol, care este in exces, in aceste situatii.

Pentru a te feri de infertilitate si a fi sanatoasa, este bine sa urmezi cateva reguli de baza:

– incearca sa te culci la aceeasi ora, in fiecare seara. Cel mai bine este sa adormi in jur de ora 23 ( sau chiar mai devreme)
– dormitorul este pentru somn. Asa ca lasa la o parte laptopul, telefonul si alti factori de distractie. Citeste cateva pagini inainte de a adormi
– nu bea cafea, alcool sau ceaiuri cu cofeina inainte de culcare, te vor agita
– nu manca si/sau bea mult seara

 

Insomnia poate duce la infertilitate si in cazul barbatilor

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca si barbatii pot fi afectati de infertilitate daca nu se odihnesc suficient. Barbatii care dorm mai putin de 8 ore au o calitate a spermei cu 29% mai scazuta, fata de cei care dorm in jur de 8 ore, atat cat este recomandat.

Astfel, lipsa de somn, stresul, modul de viata, etc, toate pot afecta functiile de reproducere. Asa ca nu uitati sa va odihniti suficient daca vreti sa fiti sanatoase si sa deveniti mamici.

 

Noutati
Tags: infertilitateinfertilitate si insomnii
Leave a Comment