Slabire sanatoasa

Fulgii de ovaz: de ce sa ii lasi la inmuiat peste noapte

Poate ca nu stiai, dar fulgii de ovaz sunt un adevarat festin pentru sistemul nostru digestiv si intestinal, iar terciul te poate ajuta sa scapi de multe probleme cotidiene. Cum ar fi un tranzit slab, constipatia, dar si alte afectiuni de natura digestiva.

Consumat chiar si de vikingi pentru calitatile sale nutritive deosebite, fulgii de ovaz sunt maniera perfecta de a-ti incepe ziua. Asa ca opteaza pentru un mic-dejun compus din aceste cereale speciale. Alaturi de migdale, cateva fructe de padure, curmale si putina scortisoara, vor fi o minune.

De ce terciul de ovaz este atat de bun pentru sanatate? Exista multe motive in acest sens. Contin proteine, acizi grasi esentiali, probiotice, asa ca favorizeaza o sanatate intestinala optima.

Probioticele, aceste bacterii bune si necesare, au proprietatea de a produce substante benefice pentru inima si stomacul nostru.

 

Fulgii de ovaz – de ce trebuie sa ii incluzi mai des in dieta ta:

– contin acid fitic. Acesta se poate regasi si in legume, nuci, dar si cereale. Asa ca acidul fitic este foarte important pentru organismul nostru. Este puntea de legatura intre magneziu, calciu, fier si zinc. Altfel, acestea nu ar putea fi digerate de trupul nostru. Actioneaza si in procese digestive importante ale enzimelor, cum ar fi pepsina, amilaza si tripsina. Dar daca se consuma prea mult acid fitic, acesta poate scadea capacitatea de absortie a enzimelor.

Ce este de facut? Ei bine, este recomandat ca fulgii de ovaz sa fie lasati la inmuiat, peste noapte. Asa ca, amesteca laptele vegetal ( sau cel animal) cu cantitatea de ovaz pe care vrei sa o consumi de dimineata. Peste noapte, fulgii de ovaz isi modifica compozitia, iar cantitatea de acid fitic este redusa. Poti consuma terciul la micul dejun, fie rece, fie incalzit. Dupa aceea, vei adauga fructele si semintele care iti surand.

 

Inmuiatul este o tehnica foarte buna de a prepara mancaruri pe baza de cereale.

Iata o reteta de terci, unde fulgii de ovaz sunt „vedetele”:

– 1/2 cana de fulgi de ovaz
– 1 canita de lapte de soia
– un praf de sare de mare, neiodata
– o mana de migdale maruntite

Lasa totul peste noapte sa se inmoaie, de preferat in frigider, acoperit.

Dimineata, incalzeste amestecul (sau nu), dupa care adauga:

– 2 curmale maruntite
– putina cacao
– cateva afine
– extract de vanilie
– scortisoara

Vei obtine o bunatate de mic dejun, care va fi mai degraba un desert foarte gustos. Desigur, poti mari cantitatea de cereale daca simti ca nu te-ai saturat. Sau poti sa mai iei o gustare putin mai tarziu. Cateva fructe, alune, sau putina branza cu paine integrala te vor scapa de foame.

Fulgii de ovaz – fii mai sanatoasa si plina de viata

 

Daca vei manca deseori la micul dejun in acest mod, vei vedea ca vei fi mai energica, dupa o vreme. Desigur, poti varia si consuma si alte tipuri de cereale, lapte sau fructe.

Dar nu uita sa mananci aceasta bunatate, este mult mai sanatos decat omleta traditionala de la micul dejun. Nu uita sa mananci fructe si legume zilnic, pentru a avea o sanatate digestiva si un tranzit sanatos.

 

 

 

 

 

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Cum sa bei apa corect, ca sa slabesti?

Cum sa bei apa corect, astfel incat rezultatele sa fie mai mult decat imbucuratoare? Despre…

o zi

Cum iti sustii copilul, in perioada liceului? Sfaturi utile

Vrei sa iti sustii copilul, astfel incat sa ia cele mai intelepte decizii in perioada…

2 zile

4 obiceiuri zilnice care iti saboteaza starea de bine

Poate ai zile in care te simti lipsita de energie, fara chef sau pur si…

3 zile

Cum sa petreci primele 10 minute ale zilei?

Te-ai gandit vreodata cum sa petreci primele 10 minute ale zilei? Daca vrei sa faci…

3 zile

Cheia succesului in procesul de slabire

Avem vesti bune astazi, in contextul in care am gasit cheia succesului in procesul de…

6 zile

Esti dependenta de zahar? Iata cateva semne clare

Dependenta de zahar este o chestiune cat se poate de serioasa. In special in ziua…

o săptămână

Acest site foloseste Cookie-uri