Slabire sanatoasa

Fulgii de ovaz: de ce sa ii lasi la inmuiat peste noapte

Poate ca nu stiai, dar fulgii de ovaz sunt un adevarat festin pentru sistemul nostru digestiv si intestinal, iar terciul te poate ajuta sa scapi de multe probleme cotidiene. Cum ar fi un tranzit slab, constipatia, dar si alte afectiuni de natura digestiva.

Consumat chiar si de vikingi pentru calitatile sale nutritive deosebite, fulgii de ovaz sunt maniera perfecta de a-ti incepe ziua. Asa ca opteaza pentru un mic-dejun compus din aceste cereale speciale. Alaturi de migdale, cateva fructe de padure, curmale si putina scortisoara, vor fi o minune.

De ce terciul de ovaz este atat de bun pentru sanatate? Exista multe motive in acest sens. Contin proteine, acizi grasi esentiali, probiotice, asa ca favorizeaza o sanatate intestinala optima.

Probioticele, aceste bacterii bune si necesare, au proprietatea de a produce substante benefice pentru inima si stomacul nostru.

 

Fulgii de ovaz – de ce trebuie sa ii incluzi mai des in dieta ta:

– contin acid fitic. Acesta se poate regasi si in legume, nuci, dar si cereale. Asa ca acidul fitic este foarte important pentru organismul nostru. Este puntea de legatura intre magneziu, calciu, fier si zinc. Altfel, acestea nu ar putea fi digerate de trupul nostru. Actioneaza si in procese digestive importante ale enzimelor, cum ar fi pepsina, amilaza si tripsina. Dar daca se consuma prea mult acid fitic, acesta poate scadea capacitatea de absortie a enzimelor.

Ce este de facut? Ei bine, este recomandat ca fulgii de ovaz sa fie lasati la inmuiat, peste noapte. Asa ca, amesteca laptele vegetal ( sau cel animal) cu cantitatea de ovaz pe care vrei sa o consumi de dimineata. Peste noapte, fulgii de ovaz isi modifica compozitia, iar cantitatea de acid fitic este redusa. Poti consuma terciul la micul dejun, fie rece, fie incalzit. Dupa aceea, vei adauga fructele si semintele care iti surand.

 

Inmuiatul este o tehnica foarte buna de a prepara mancaruri pe baza de cereale.

Iata o reteta de terci, unde fulgii de ovaz sunt „vedetele”:

– 1/2 cana de fulgi de ovaz
– 1 canita de lapte de soia
– un praf de sare de mare, neiodata
– o mana de migdale maruntite

Lasa totul peste noapte sa se inmoaie, de preferat in frigider, acoperit.

Dimineata, incalzeste amestecul (sau nu), dupa care adauga:

– 2 curmale maruntite
– putina cacao
– cateva afine
– extract de vanilie
– scortisoara

Vei obtine o bunatate de mic dejun, care va fi mai degraba un desert foarte gustos. Desigur, poti mari cantitatea de cereale daca simti ca nu te-ai saturat. Sau poti sa mai iei o gustare putin mai tarziu. Cateva fructe, alune, sau putina branza cu paine integrala te vor scapa de foame.

Fulgii de ovaz – fii mai sanatoasa si plina de viata

 

Daca vei manca deseori la micul dejun in acest mod, vei vedea ca vei fi mai energica, dupa o vreme. Desigur, poti varia si consuma si alte tipuri de cereale, lapte sau fructe.

Dar nu uita sa mananci aceasta bunatate, este mult mai sanatos decat omleta traditionala de la micul dejun. Nu uita sa mananci fructe si legume zilnic, pentru a avea o sanatate digestiva si un tranzit sanatos.

 

 

 

 

 

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Semne ca ai o problema de sanatate. Stiai?

Te-ai gandit ca anumite stari pe care le ai ar putea fi semne care arata…

2 zile

Cum sa ai o viata mai armonioasa? Sfaturi la indemana oricui

Daca si tu vrei sa stii cum sa ai o viata mai armonioasa, este cazul…

3 zile

Cum sa arati mai tanara cu 10 ani? Ce poti face

Cum sa arati mai tanara, fara sa apelezi la chirurgia estetica? De fapt, trebuie sa…

4 zile

Retete de testat in weekend – burger vegetal sau chiftelute din zucchini?

Daca si tu vrei sa pregatesti ceva deosebit la final de saptamana, iti propunem cateva…

o săptămână

Cele mai bune momente pentru a manca

Tu stii care sunt cele mai bune momente pentru a manca micul dejun, pranzul sau…

o săptămână

Alimente care te calmeaza. Stiai?

S-ar putea ca lista cu aceste alimente care te calmeaza sa fie o surpriza pentru…

o săptămână

Acest site foloseste Cookie-uri