Noutati

Alimentele de sezon, consuma-le din belsug

Poate ai auzit si tu ca este cel mai sanatos pentru organismul nostru sa consumam alimentele de sezon, spre deosebire de cele din import. Oricat de gustoase ar fi fructele si legumele exotice, acestea nu sunt nici pe departe atat de nutritive si benefice pe cat cele autohtone.

Tocmai de aceea specialistii nutritionisti recomanda sa mergi mai des la piata pentru a cumpara ce este in sezon. Capsunile, zmeura, salata verde, rosiile, toate aceste sunt gustoase si hranitoare. Cumpara alimentele de sezon din tara noastra. Chiar daca si acestea mai sunt stropite cu pesticide si chimicale, tot sunt mai bune decat cele din import, observa nutritionistii.

Alimentele de sezon si nutrientii

In afara de faptul ca nu avem nevoie de morcovi din Franta sau castraveti din Spania, aceste alimente au calatorit enorm pana au ajuns in salata ta. Efectul? De cele mai multe ori isi pierd nutrientii, legumele vechi fiind sarace in minerale si vitamine, din aceasta cauza.

Biochimistii si cercetatorii din domeniul nutritiei sunt ingrijorati, avand in vedere ca legumele si fructele sunt mult prea vechi. Cele din import pot avea si 2-3 saptamani de la recoltare, iar nutrientii incep sa se piarda chiar din momentul in care au fost culese. Intelegi de ce este important sa consumi alimentele de sezon?

Apropo, legumele si fructele de astazi au cu 50% mai putine vitamine si minerale fata de cele de acum 50 de ani. Cauza? Globalizarea si importurile de alimente perisabile.

Exemple concrete: fasolea verde isi poate pierde pana la 77% din nutrienti, iar broccoli pana la 60%, daca sunt aduse din import.

Ce se poate face?

Este simplu, trebuie incurajata productie interna. Astfel, alimentele de sezon vor fi cele produse in tara noastra. De asemenea, corpul nostru are o inteligenta nativa. Nu este intamplator ca vara sunt fructe si legume din belsug. Acestea sunt oferite de natura special pentru a ne racori si intari sistemul imunitar. In timpul iernii, este indicat sa consumam fructele cu coaja dura, lemnoasa, seminte, leguminoase, etc. Organismul nostru are nevoie de mai multe grasimi in timpul iernii.

Alimentele de sezon si inteligenta organismului

In ultima vreme, majoritatea oamenilor consuma alimente din import, adica fructe exotice si legume care cresc in zone unde caldura abunda. Desigur ca nu este indicat pentru noi, avand in vedere ca traim intr-o zona temperata, unde inca exista cele patru anotimpuri.

Alege alimentele de sezon romanesti, ecologice, daca este posibil si nu uita ca sanatatea trupului este pe primul loc. Daca ai de la cine cumpara legume si fructe proaspete, crescute organic, nu ezita. Chiar daca sunt putin mai costisitoare, merita. Plus ca este mult mai intelept si economic sa iti mentii sanatatea, decat sa dai bani la medic.

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Faina de orez – ideala in dietele de slabire

Daca si tu vrei sa ai grija de silueta, ar fi indicat sa consumi mai…

2 zile

Menopauza fara ceata mentala: ce poti face dimineata ca sa-ti recapeti energia

Menopauza este o etapa fireasca din viata fiecarei femei, dar asta nu inseamna ca trebuie…

2 zile

Dieta pana la Craciun – slabeste rapid si simplu!

Dieta pana la Craciun poate fi o reala salvare, in special daca pana acum nu…

6 zile

Factori care iti pot influenta sanatatea

Despre acesti factori care iti pot influenta sanatatea cu siguranta ai mai auzit vorbindu-se, dar…

o săptămână

Alimente care ajuta la arderea grasimilor

Din fericire, exista alimente care ajuta la arderea grasimilor. Si pe care sigur ai dori…

2 săptămâni

Postul de Craciun in 2025 – idei de mancaruri si retete

Postul de Craciun in 2025 poate deveni o perioada minunata, in care vei opta pentru…

2 săptămâni

Acest site foloseste Cookie-uri