X

Beneficiile vitaminei D si statul la soare

Este vara, asa ca in curand vei sta la plaja probabil, ceea ce inseamna ca vei avea parte de beneficiile vitaminei D.
In caz ca nu stiai, vitamina D mai este supranumita si „vitamina soarelui”, deoarece poate fi asimilata usor prin expunerea la soare. Fara a se exagera, desigur. Daca vei respecta acele ore indicate de experti, te vei bucura de efectele pozitive ale soarelui.

Poate ca pare greu de crezut, dar cu deficitul vitaminei D se confrunta chiar si tarile care au parte de mult soare de-a lungul anului. Iar asta nu este tot. Lipsa acestei vitamine poate provoca o serie de boli si afectiuni. Asa ca ar fi bine sa iei in serios aceste sfaturi.

„Solar Radiation Research Group” este un grup de cercetatori de la Universitatea din Valencia, Spania, care a ajuns la concluzia ca ultravioletele sunt esentiale pentru sintetizarea vitaminei D.

Beneficiile vitaminei D scad riscul de a avea urmatoarele afectiuni:

– osteoporoza
– depresie
– boli autoimune
– Alzheimer
– osteoporoza
– afectiuni ale sistemului cardiovascular

Asadar, expunerea la soare intr-un mod adecvat este necesara pentru organismul nostru. In acest fel se asigura pana la 90% de vitamina D. Restul se poate procura, asa cum era de asteptat, si din alimentatie. Ce poti manca pentru a te bucura de beneficiile vitaminei D? Ciuperci, peste, oua, lactate, cereale integrale, tofu.

Asa cum era de asteptat, cei mai afectati de lipsa vitaminei D sunt cei care locuiesc in emisfera nordica, avand in vedere ca aceastia nu prea au parte de soare.

Cercetatorii spanioli au observat ca locuitorii din zona Valenciei ar trebui sa stea in jur de 30 de minute la soare, in iulie. Dar in ianuarie, de exemplu, acestia se pot expune pana la 150 de minute la soare.

Minimul de expunere la soare necesar

In acest fel, specialistii au ajus la urmatoarea concluzie. Avand in vedere o clima temperata, unde exista cele 4 anotimpuri, expunerea minima necesara la soare ar fi de:

– 130 -140 de minute, in cursul lunii ianuarie
– 10-20 de minute in aprilie, mai, iunie
– 10 minute in iulie, august
– 30 de minute in septembrie, octombrie, etc

Beneficiile vitaminei D sunt foarte importante

Asadar, cercetatorii spanioli au ajuns la urmatoarea concluzie. Durata medie este de 10-20 de minute in timpul primaverii si al verii, pentru a obtine doza zilnica necesara de vitamina D.

In lunile de iarna nevoia de soare creste pentru a ne putea bucura de beneficiile vitaminei D. Asa ca trebuie sa ne expunem la soare in jur de doua ore pe zi.

 

Noutati
Tags: beneficiile vitaminei ddeficit vitamina dvitamina d beneficii
Leave a Comment