Noutati

Flora intestinala, mediul inconjurator si greutatea corporala

Flora intestinala, mediul inconjurator si greutatea ta corporala sunt in stransa legatura, in ciuda faptului ca poate nu pare asa la prima vedere. Sanatatea ta depinde foarte mult de micro-organismele benefice (probioticele) din sistemul tau digestiv. Ele formeaza un mini-ecosistem al organismului si au un rol extrem de important in digestie, intarirea sistemului imunitar si mentinerea unei greutati corporale sanatoase. Numarul si tipul probioticelor influenteaza dezvoltarea sau prevenirea unor afectiuni precum bolile de inima, diabetul si obezitatea.
Flora intestinala poate fi afectata, ba chiar distrusa, de o serie de factori precum: stresul, poluarea din mediul inconjurator, apa cu clor (ex. apa de la chiuveta), sapunul antibacterial, antibioticele, pesticide, carne contaminata etc.

Flora intestinala dupa bypass gastric

O metoda de slabire care este abordata in unele cazuri extreme, este aceea a unei interventii medicale denumite bypass gastric. Bypass-ul gastric este optiunea recomandata in cazul obezitatii morbide extreme (indice de masa corporala mai mare de 50) cand pacientul este nevoit sa piarda in greutate (intre 65-80%) intr-un timp relativ scurt. Acesta interventie este una chirurgicala si presupune, pe scurt, transformarea stomacului intr-un saculet de dimensiuni reduse.

Un studiu realizat pe subiecti care au urmat interventia de bypass gastric, arata ca flora intestinala este responsabila defapt, pentru pierderea in greutate. Acei subiecti care au urmat interventia au dezvoltat anumite bacterii probiotice.

Acestea sunt:
– Gammaproteobacteria, in mod deosebit anumite specii de Escherichia care previn inflamatiile si mentin sanatatea intestinala
– Akkermansia, un tip de bacterie care se hraneste cu mucusul aflat in intestine.

Nota: unele tipuri de Escherichia sunt patogene si pun sanatatea in pericol, ca spre exemplu Escherichia Coli. Digestia nu este ajutata de catre acestea, ci strict doar de acele tipuri de Escherichia care nu sunt daunatoare sanatatii (exemplu: Gammaproteobacteria).

Dieta ta alimentara

Dieta alimentara pot afecta sanatatea florei tale intestinale si implicit greutatea ta corporala. Din cand in cand este bine sa iti readuci flora intestinala la un nivel optim. Acest lucru inseamna ca este recomandat sa urmezi o dieta destinata rejuvenarii florei intestinale.

Iti poti rejuvena flora probiotica printr-o dieta care sa includa:
– suplimente probiotice
– consumul de produse lactate fermentate (iaurt, kefir, sana, ayran, unele branzeturi etc.)
– soia fermentata (natto)

Mediul inconjurator

 

Chiar daca urmezi o dieta adecvata, mediul inconjurator iti poate afecta negativ sanatatea intestinala. Acest lucru este posibil atat datorita chimicalelor daunatoare din mediu cat si datorita stilului tau de viata.
Chimicalele degajate de noxele si poluarea din orase sunt deosebit de daunatoare sanatatii plamanilor, a creierului si a sistemului circulator. Un aer poluat contine metale grele iar acestea au fost facute vinovate pentru o serie de afectiuni deosebit de grave.

Pe langa poluarea aerului, bacteriile intestinale pot fi afectate si de :
– antibiotice
– apa cu clor
– sapun antibacterial (daca este ingerat)
– pesticide si alte chimicale folosite in agricultura
– antibiotice (de orice gen).

Mediul inconjurator noua ne poate afecta sanatatea intr-un mod mai putin direct, dar daunele sunt resimtite pe perioade deseori lungi si necesita interventii pentru refacere. Obezitatea este un astfel de exemplu.

Diaconescu Adina

Leave a Comment
Share
Autor
Diaconescu Adina

Ultimele articole

Cum sa bei apa corect, ca sa slabesti?

Cum sa bei apa corect, astfel incat rezultatele sa fie mai mult decat imbucuratoare? Despre…

o zi

Cum iti sustii copilul, in perioada liceului? Sfaturi utile

Vrei sa iti sustii copilul, astfel incat sa ia cele mai intelepte decizii in perioada…

2 zile

4 obiceiuri zilnice care iti saboteaza starea de bine

Poate ai zile in care te simti lipsita de energie, fara chef sau pur si…

3 zile

Cum sa petreci primele 10 minute ale zilei?

Te-ai gandit vreodata cum sa petreci primele 10 minute ale zilei? Daca vrei sa faci…

3 zile

Cheia succesului in procesul de slabire

Avem vesti bune astazi, in contextul in care am gasit cheia succesului in procesul de…

6 zile

Esti dependenta de zahar? Iata cateva semne clare

Dependenta de zahar este o chestiune cat se poate de serioasa. In special in ziua…

o săptămână

Acest site foloseste Cookie-uri