Alimentatie

Cum poti sa faci branza acasa si sa te bucuri de gustul autentic

Branza este unul dintre cele mai apreciate alimente produse de om si este nelipsita de pe mesele noastre atat in meniul de zi cu zi, cat si la ocazii speciale. Pe langa savoarea pe care o aduce, branza ne ofera proteine de calitate, calciu si vitamine importante pentru sanatatea oaselor si dintilor.

Consumata cu masura, branza poate fi o sursa de energie si un aliat pentru o digestie mai buna, datorita bacteriilor lactice care sustin flora intestinala.

Cele mai cunoscute sortimente de branza romaneasca

Branza are o traditie bogata in cultura culinara a romanilor. Printre cele mai consumate tipuri de branza pe care le mancam se afla:

  • Telemeaua – sarata, gustoasa, folosita atat simpla, cat si in salate sau placinte
  • Urda – mai usoara, cu un gust delicat, adesea preferata in deserturi
  • Casul – proaspat sau afumat, cu gust bland, nelipsit din multe gospodarii
  • Cascavalul – cu textura elastica, potrivit atat pentru gustari, cat si la gatit
  • Branza de burduf – pastrata in coaja de brad sau in piele de oaie, cu aroma puternica si autentica.

Cum sa alegem branza potrivita

Alegerea branzei depinde de preferinte, dar si de modul in care o integram in alimentatie.

Telemeaua sau branza de burduf merg foarte bine impreuna cu legume proaspete, cascavalul completeaza perfect sendvisurile sau chiar pastele, iar urda aduce o nota fina deserturilor. Bineinteles, pot fi consumate in multe alte combinatii.

Important este sa gasim un echilibru si sa variem tipurile de branza pe care le consumam.

Formele pentru branza, un ajutor apreciat in bucatarie

Pentru persoanele care iubesc preparatele facute acasa, exista forme speciale pentru branza care transforma procesul de pregatire intr-o experienta placuta si usoara. Matritele pentru branza de la FrigoFarm.ro permit modelarea branzei proaspete in dimensiuni si forme variate.

Formele pentru branza variaza ca si capacitate de la 500 g pana la 4 kg, fiind cilindrice si dreptunghiulare, iar selectarea corecta a matritei va duce la rezultatul asteptat.

Este important de stiut ca branzeturile isi micsoreaza volumul in timpul procesului chiar daca nu se preseaza. De aceea, mai bine alege forma dorita potrivita tipului de branza pe care vrei sa o prepari pentru a obtine un rezultat de exceptie.

Branza ramane un aliment care imbina gustul cu traditia si cu grija pentru sanatate. Indiferent ca alegi telemea, cascaval sau urda, fiecare tip de branza aduce savoare si nutrienti valorosi. Iar daca iti place sa pregatesti acasa produse proaspete pentru tine si familia ta, incearca si formele de branza, care iti vor fi de un real folos.

Sursa foto: freepik.com

SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

De ce sa dormi pe partea stanga? Explicatiile specialistilor

De ce sa dormi pe partea stanga a corpului, care ar fi beneficiile? Este posibil…

3 ore

Copilul mananca prea mult zahar? Cum iti dai seama

Copilul mananca prea mult zahar, dar nu esti sigura daca ar trebui sa faci ceva…

2 zile

Sanatatea in era digitala: 4 strategii pentru a-ti proteja sistemul nervos de suprasolicitare

A trai in era digitala nu trebuie sa fie sinonim cu a trai intr-o stare…

3 zile

Ai gingii sensibile? De ce nu ar trebui sa ignori „putin sange” la periaj

Ultima data cand ai vazut putin sange in chiuveta dupa periaj, probabil ca ti-ai spus…

3 zile

Retinolul, arma ta impotriva ridurilor

Retinolul, adica un derivate al vitaminei A, poate deveni una dintre cele mai bune "arme"…

4 zile

„Burtica” de la menopauza: De ce apare si ce poti face in legatura cu ea

Perioada menopauzei nu aduce doar schimbari metabolice. Poate veni la pachet cu bufeuri, insomnii, schimbari…

o săptămână

Acest site foloseste Cookie-uri