Alimentatie

STUDIU: patru din zece romani consuma produse pe baza de plante

Ca romanii sunt amatori de produse vegetale, iar ca perioada postului se respecta cu sfintenie, nu mai este un secret pentru nimeni. Aproape o treime dintre romani (31%) consuma carne zilnic, in timp ce patru din zece persoane (39%) se orienteaza spre alternative pe baza de plante, arata un rezultatele unui studiu de specialitate, publicate in data de 22 aprilie.

Conform cercetarii Danone Romania, 42% dintre respondenti au declarat ca includ carnea in dieta de 2-4 ori pe saptamana. In acelasi timp, interesul pentru alimentatia pe baza de plante a crescut semnificativ in ultimul an, la 39% din totalul populatiei, fata de o pondere de 30%, inregistrata in 2023.

Produse pe baza de plante – din ce in ce mai populare

„Interesul crescut pentru produsele pe baza de plante nu se limiteaza doar la preferintele de gust sau la restrictiile alimentare specifice. 33% apreciaza gustul acestora, iar 30% sunt motivati de impactul asupra mediului. Tinerii, in special cei intre 25 si 34 de ani, se disting prin adoptarea acestei schimbari catre un consum mai responsabil si constient. Dieta flexitariana, care promoveaza un consum variat de alimente, fara a elimina complet carnea din alimentatie, devine din ce in ce mai populara in Romania. Acest regim alimentar flexibil permite includerea carnii sau pestelui, alaturi de o varietate mare de fructe, legume si produse pe baza de plante, oferind o alternativa echilibrata pentru cei care doresc diversitate in alimentatie fara a sacrifica gustul”, se mentioneaza in studiu.

Aproape 30% dintre romani aleg sa urmeze diverse principii alimentare, inclusiv flexitarianismul, „reflectand o evolutie in preferintele si constientizarea alimentara”, conform Agerpres.

Produse pe baza de plante – sanatate

„Indiscutabil, alimentatia are un impact fundamental asupra sanatatii noastre fizice si mentale. Dieta flexitariana poate fi parte a unui stil de viata sanatos. Este o dieta flexibila care nu are multe restrictii, este echilibrata, fiind prietenoasa pentru om, dar si pentru mediu. Datorita acestei diete pot aparea diferite beneficii: mentinerea sau chiar scaderea greutatii, valori ale tensiunii arteriale in tintele optime prin diminuarea aportului de sodiu, reducerea riscului de boli cardiovasculare, stabilizarea nivelului glicemic si implicit scaderea riscului de diabet zaharat tip 2, incetinirea declinului cognitiv. Dar, sa nu uitam ca nu e indeajuns sa mancam mai sanatos, ci si sa facem miscare, sa ne hidratam corespunzator si sa gandim pozitiv”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian.

Studiul Danone, aflat la cea de-a treia editie, s-a desfasurat in perioada 16-22 martie 2024, si a fost efectuat de NMS Hungary Kft., pe cate un esantion de 500 de persoane din Romania, Ungaria si Bulgaria.

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Cum sa bei apa corect, ca sa slabesti?

Cum sa bei apa corect, astfel incat rezultatele sa fie mai mult decat imbucuratoare? Despre…

o zi

Cum iti sustii copilul, in perioada liceului? Sfaturi utile

Vrei sa iti sustii copilul, astfel incat sa ia cele mai intelepte decizii in perioada…

2 zile

4 obiceiuri zilnice care iti saboteaza starea de bine

Poate ai zile in care te simti lipsita de energie, fara chef sau pur si…

3 zile

Cum sa petreci primele 10 minute ale zilei?

Te-ai gandit vreodata cum sa petreci primele 10 minute ale zilei? Daca vrei sa faci…

3 zile

Cheia succesului in procesul de slabire

Avem vesti bune astazi, in contextul in care am gasit cheia succesului in procesul de…

6 zile

Esti dependenta de zahar? Iata cateva semne clare

Dependenta de zahar este o chestiune cat se poate de serioasa. In special in ziua…

o săptămână

Acest site foloseste Cookie-uri