Noutati

Patru solutii eficiente pentru corectarea astigmatismului

Frecvent intalnit in randul oamenilor de toate varstele, chiar si in cazul copiilor, astigmatismul este un defect de vedere ce este caracterizat prin vederea incetosata la distanta si in apropiere. Aceasta problema apare atunci cand corneea sau cristalinul ochiului sunt curbate, ceea ce determina incapacitatea formarii corecte a imaginilor, potrivit Mayo Clinic (1).

De ce apare astigmatismul

Astigmatismul apare atunci cand razele de lumina nu focalizeaza intr-un singur punct, asa cum este normal, ci in mai multe. Aceasta problema este determinata de o alungire anormala a globului ocular ori de o deformare a cristalinului sau a corneei.

Astigmatismul poate avea si cauze genetice, fiind mostenit de la unul dintre parinti. In plus, acest viciu de refractie poate fi insotit, in anumite cazuri, de miopie sau de hipermetropie.

Traumatismele, arsurile oculare, precum si alte afectiuni oculare pot determina aparitia astigmatismului.

Cum poti corecta astigmatismul

Vederea incetosata ori distorsionata, oboseala ochilor, durerile de cap sau dificultatea de a vedea pe timp de noapte sunt doar cateva dintre simptomele date de astigmatism, insa acesta poate fi corectat cu ajutorul unor solutii simple, precum:

Purtarea ochelarilor de vedere

Succesul in ceea ce priveste tratarea astigmatismului consta in imbunatatirea claritatii vederii si a eliminarii disconfortului. Tocmai de aceea, oftalmologii recomanda purtarea ochelarii pentru astigmatism, care au lentile cilindrice. Acestea au rolul de a schimba modul in care o raza de lumina atinge suprafata corneei, focalizarea realizandu-se, in acest caz, corect.

Purtarea unor lentile de contact

Ca si in cazul ochelarilor de vedere, lentilele de contact pot corecta astigmatismul. Fiind disponibile intr-o gama variata de culori, acestea pot fi folosite si ca un accesoriu, deoarece iti poti schimba culoarea irisului.

Totodata, lentilele de contact sunt folosite intr-o procedura cunoscuta sub numele ortokeratologie. In cadrul acesteia, lentilele de contact rigide sunt purtate chiar si in timpul somnului, pana curbura ochiului se uniformizeaza.

Chirurgia refractiva

O modalitate prin care persoanele diagnosticate cu astigmatism isi pot imbunatati vederea este chirurgia refractiva. In cazul acestei proceduri, specialistul foloseste un laser pentru a modifica forma corneei, corectand astfel defectul de vedere. Inainte de a face o astfel de interventie este bine sa vorbesti cu un specialist, care sa-ti prezinte toate riscurile. Potrivit Mayo Clinic (2), in urma acestei interventii pot sa apara si diferite complicatii, precum infectii, senzatia de ochi uscati, aparitia unor cicatrici pe cornee, sub corectarea ori supra corectarea defectului de vedere.

De cate tipuri este astigmatismul

Potrivit Lasikmd (3), exista mai multe tipuri de astigmatism, precum:

  • Astigmatism miopic – aceasta forma de astigmatism apare cand acest viciu este insotit de miopie si este cauzata de o deformare a corneei si a cristalinului;
  • Astigmatism hipermiopic – apare atunci cand corneea nu este suficient de curbata, ceea ce inseamna ca lumina se refracta diferit si determina formarea a doua imagini virtuale pe retina, astfel ca persoana va vedea in ceata;
  • Astigmatism mixt – este un viciu de refractie caracterizat de o eroare a axelor oculare care determina o eroare negativa – miopie, iar cealalta cauzeaza o eroare pozitiva – hipermetropie. Indiferent de tipul de astigmatism cu care ai fost diagnosticat, tine minte ca acesta poate fi corectat. Ochelarii de vedere, lentilele de contact si chirurgia refractiva pot fi solutiile la care poti apela pentru a corecta aceasta problema.

Bibliografie:

1.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astigmatism/symptoms-causes/syc-20353835
2.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astigmatism/diagnosis-treatment/drc-20353838
3.https://www.lasikmd.com/blog/9-facts-you-didnt-know-about-astigmatism

SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

Cum sa bei apa corect, ca sa slabesti?

Cum sa bei apa corect, astfel incat rezultatele sa fie mai mult decat imbucuratoare? Despre…

2 ore

Cum iti sustii copilul, in perioada liceului? Sfaturi utile

Vrei sa iti sustii copilul, astfel incat sa ia cele mai intelepte decizii in perioada…

o zi

4 obiceiuri zilnice care iti saboteaza starea de bine

Poate ai zile in care te simti lipsita de energie, fara chef sau pur si…

2 zile

Cum sa petreci primele 10 minute ale zilei?

Te-ai gandit vreodata cum sa petreci primele 10 minute ale zilei? Daca vrei sa faci…

2 zile

Cheia succesului in procesul de slabire

Avem vesti bune astazi, in contextul in care am gasit cheia succesului in procesul de…

5 zile

Esti dependenta de zahar? Iata cateva semne clare

Dependenta de zahar este o chestiune cat se poate de serioasa. In special in ziua…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri