X

Gastrita: simptome, cauze, tratament

Gastrita se numara printre cele mai comune afectiuni digestive, fiind cauzata de aparitia unor leziuni sau inflamatii la nivelul mucoasei stomacului. Aceasta este unul din cele trei straturi care formeaza peretele stomacului, rolul sau fiind acela de a secreta acidul gastric, indispensabil in procesul de digestie. Anumiti factori pot afecta acest strat care captuseste stomacul, provocand aparitia acelor inflamati si leziuni. Exista doua forme de gastrita – acuta si cronica – cele din prima categorie fiind mai frecvente si vindecandu-se mai usor.

Cauzele gastritei

Cei mai multi factori care pot duce la aparitia gastritei tin de alimentatie si de diversi agenti  patogeni. Printre acestia:

Simptomele specifice

Multe forme de gastrita provocate de bacterii sunt asimptomatice, insa, cele care au alte cauze se manifesta printr-o serie de simptome. Cele mai comune simptome sunt arsurile gastrice insotite de dureri de stomac. Frecvent, apar indigestia dar si senzatiile de greata si voma. Senzatia exagerata de satietate dupa masa este un alt semn care indica prezenta gastritei. In cazurile mai severe, in care stratul protector al mucoasei a fost deteriorat iar aceasta intra in contact cu acidul gastric, apar hemoragii si se poate ajunge la ulcer. In cazul gastritelor acute, simptomele debuteaza brusc si au manifestari de scurta durata, in timp ce, in cazul gastritei cronice se intind pe o perioada indelungata.

Cum se trateaza gastrita

Scopul tratamentului in cazul gastritei este reducerea nivelului de aciditate din stomac, pentru a permite mucoasei gastrice sa se refaca natural. Exista trei categorii de medicamente administrate in acest caz, fiecare cu un rol bine definit

In cazul gastritelor provocate de bacterii este necesar si tratament cu antibiotice. 

Pentru a evita aparitia gastritei, trebuie sa nu mananci foarte mult la o singura masa si sa eviti alimentele care ar putea genera hiperaciditate gastrica. De asemenea, renuntarea la fumat si la alcool contribuie la evitarea unei astfel de probleme.

Afectiuni si tratamente
Tags: afectiuni digestivealimentatie sanatoasagastritaSanatatea digestiva
Leave a Comment