Gastrita se numara printre cele mai comune afectiuni digestive, fiind cauzata de aparitia unor leziuni sau inflamatii la nivelul mucoasei stomacului. Aceasta este unul din cele trei straturi care formeaza peretele stomacului, rolul sau fiind acela de a secreta acidul gastric, indispensabil in procesul de digestie. Anumiti factori pot afecta acest strat care captuseste stomacul, provocand aparitia acelor inflamati si leziuni. Exista doua forme de gastrita – acuta si cronica – cele din prima categorie fiind mai frecvente si vindecandu-se mai usor.
Cei mai multi factori care pot duce la aparitia gastritei tin de alimentatie si de diversi agenti patogeni. Printre acestia:
Multe forme de gastrita provocate de bacterii sunt asimptomatice, insa, cele care au alte cauze se manifesta printr-o serie de simptome. Cele mai comune simptome sunt arsurile gastrice insotite de dureri de stomac. Frecvent, apar indigestia dar si senzatiile de greata si voma. Senzatia exagerata de satietate dupa masa este un alt semn care indica prezenta gastritei. In cazurile mai severe, in care stratul protector al mucoasei a fost deteriorat iar aceasta intra in contact cu acidul gastric, apar hemoragii si se poate ajunge la ulcer. In cazul gastritelor acute, simptomele debuteaza brusc si au manifestari de scurta durata, in timp ce, in cazul gastritei cronice se intind pe o perioada indelungata.
Scopul tratamentului in cazul gastritei este reducerea nivelului de aciditate din stomac, pentru a permite mucoasei gastrice sa se refaca natural. Exista trei categorii de medicamente administrate in acest caz, fiecare cu un rol bine definit
In cazul gastritelor provocate de bacterii este necesar si tratament cu antibiotice.
Pentru a evita aparitia gastritei, trebuie sa nu mananci foarte mult la o singura masa si sa eviti alimentele care ar putea genera hiperaciditate gastrica. De asemenea, renuntarea la fumat si la alcool contribuie la evitarea unei astfel de probleme.
Cum sa bei apa corect, astfel incat rezultatele sa fie mai mult decat imbucuratoare? Despre…
Vrei sa iti sustii copilul, astfel incat sa ia cele mai intelepte decizii in perioada…
Poate ai zile in care te simti lipsita de energie, fara chef sau pur si…
Te-ai gandit vreodata cum sa petreci primele 10 minute ale zilei? Daca vrei sa faci…
Avem vesti bune astazi, in contextul in care am gasit cheia succesului in procesul de…
Dependenta de zahar este o chestiune cat se poate de serioasa. In special in ziua…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment