X

Ortorexia: ce reprezinta si cum se manifesta

Ortorexia nervoasa este o afectiune nou aparuta, daca ne putem exprima asa, in sensul ca reprezinta obsesia de a te hrani cat mai sanatos, bio, ecologic, etc.

Sigur ai intalnit si tu oameni de acest gen, care sunt atenti la fiecare aliment, citesc toate etichetele, nu depasesc caloriile recomandate si clar nu combina gresit produsele. Desigur ca este foarte bine sa ai grija de tine, dar pana intr-un anumit punct. Dupa cum stii, nimic in exces nu este bun, nici macar grija excesiva vizavi de sanatate.

Atat timp cat faci o obsesie, este clar ca nu esti pe drumul cel bun. Ortorexia este termenul pentru acele obiceiuri excesive de a avea grija de noi. Din pacate, este o granita foarte mica intre responsabilitatea fata de sanatate si obsesie.

Adica, este bine sa nu devenim excesiv de grijulii fata de tot ceea ce facem, altfel s-ar putea sa suferim de anorexie sau chiar depresie, avertizeaza specialistii.

Desi nu este inca in dictionar, denumirea de ortorexie nervoasa a fost creata de catre renumitul medic Steven Bratman din SUA, un specialist in nutritie. Acesta sustine ca exista din ce in ce mai multi oameni obsedati de o nutritie sanatoasa, fara E-uri, chimicale, etc.

Haide sa vedem ce se petrece mai exact, in mintea celor care dezvolta o grija excesiva fata de alimentatie.

Ortorexia nervoasa – ce este mai exact si cum se manifesta?

Asa cum am mentionat si in debutul acestui articol, este vorba despre acei oameni care sunt atenti la toate detaliile posibile, atunci cand vine vorba despre nutritie. Nu mananca nimic care a fost modificat genetic, nu consuma alimente cu hormoni si clar nu au de gand sa cumpere mancare procesata.

Aproape toti avem in jurul nostru oameni de acest gen. Desigur ca este bine sa fim cat mai atenti la ceea ce mancam. Iar dieta vegetariana este minunata. Daca scoatem carnea de 2 ori pe saptamana macar, putem fi siguri ca suntem departe de probleme cardiace si de cancer, de exemplu.

Dar nu trebuie sa ne dedicam mare parte a timpului gandindu-ne la mancarea sanatoasa. Ortorexia este o reala afectiune, care in cele din urma va afecta psihicul, avertizeaza cercetatorii.

Psihologii care au tratat aceste persoane declara ca acestia devin anxiosi si suparati pe ei insisi daca incalca aceste reguli de viata. Incep sa se gandeasca ca bolile ii vor acapara, iar de aici pana la o stare de spirit negativa nu este decat un pas. Desigur ca nici consumul unui numar foarte redus de calorii nu este cheia spre sanatate. Da, este bine sa tinem postul intermintent si chiar post negru, din cand in cand. Dar nu este o idee buna sa consumam sub 1.000 de calorii pe zi, in mod curent.

Asa ca acestia ajung, in cele din urma sa sufere de malnutritie si deficit caloric, desi mananca sanatos si ecologic.

Ortorexia si efectele sale – acesti oameni nu mananca in oras!

Va puteti imagina ca acesti oameni nu vor manca in oras sau la vreun restaurant, decat in cazuri exceptionale. Mereu vor considera ca mancarea respectiva nu este sanatoasa si le-ar putea afecta sanatatea. Aceste persoane gatesc mereu si nu oricum, ci prin tot felul de metode sanatoase ( la aburi, de exemplu).

Multi incep sa se comporte ca niste sociopati, boicotandu-si prietenii care nu sunt de acord cu acest stil de viata. Nu mai pot iesi la restaurante sau cafenele, asa ca incearca sa-si petreaca timpul liber in moduri mai intelepte.

Specialistii au mai observat ca acestia isi consuma toate resursele financiare pe mancare, fiind obsedati de produsele bio sau ecologice. Sigur ca acest obicei de a consuma alimente de calitate nu este gresit, dar este bine sa se gaseasca o cale de mijloc. In sensul ca poti gasi produse sanatoase la preturi mai bune, in special daca le vei cumpara direct de la sursa, de exemplu.

Aceste persoane sunt obsedate de sport si miscare, in mod evident. Considera ca trebuie sa se antreneze in fiecare zi, orice ar fi. In acest fel pot crea alte probleme, in special daca nu sunt obisnuiti de mici cu activitatea fizica.

Probabil ca ai inteles ce este ortorexia si de ce NU trebuie sa exageram cu nimic. In viata echilibrul este totul, asa cum a observat filosoful Platon, cu mii de ani in urma.

Ai grija de tine, dar nu te simti vinovata daca uneori nu mananci ce „trebuie” sau nu faci sport. Invata sa fii rationala si viata ta va fi mai sanatoasa si mai frumoasa!

 

Afectiuni si tratamente
Tags: obsesie mancare sanatoasaortorexiaortorexie
Leave a Comment