X

Cortizolul crescut – cauze si efecte

Atunci cand cortizolul crescut incepe sa iti dea batai de cap, este momentul sa faci ceva in acest sens, pentru ca problemele tale de sanatate sa nu se agraveze, in timp. Dar sa incepem cu inceputul. Ce este de fapt cortizolul si cum ne putem da seama ca este in exces?

Ei bine, vei observa ca exista mai multe semne, in acest sens. Cortizolul este un hormon de tip steroid, din categoria glucocorticoizilor. Pe romaneste, este un hormon eliberat in special in momentele stresante, asa ca…aviz amatorilor! Tocmai de aceea foarte multe femei sunt tentate sa creada ca acest hormon le face sa se ingrase. Sa fie oare asa?

Ei bine, explicatia este cu totul alta, iar cortizolul crescut nu este singurul responsabil de variatiile de greutate. Este vorba, de fapt, despre starea de spirit. Intr-adevar, cand acest hormon se afla in exces in organism, pot aparea mai multe simptome neplacute. Iar acumularea grasimii in jurul abdomenului nu este singura problema.

 

Cortizolul crescut – de ce se depune grasime in jurul abdomenului?

Grasimea abdominala apare de cele mai multe ori din cauza stresului si a mancatului haotic, iar burtica de tip „cortizol” este ceva des intalnit. Atunci cand o persoana este stresata, cortizolul este activat, iar organismul nu mai permite glucozei sa fie depozitata, asa ca este utilizata pentru a combate stresul. Cortizolul produce si ingustarea vaselor de sange si creste numarul de batai ale inimii.

Acesta este fenomenul care se produce atunci cand esti mult prea stresata si iti vine sa spargi ceva de nervi…In timp, vei ajunge sa iei in greutate, poti face chiar diabet, poti suferi de insomnii, depresii, probleme ale aparatului reproducator, boli ale inimii, etc.

Cortizolul crescut – ce probleme de sanatate poate cauza:

insomnie. Este logic sa fie asa, daca stai sa te gandesti. In momentul in care esti agitata, s-ar putea sa fie mult mai greu sa adormi, asa ca noptile albe vor fi tot mai frecvente

– grasime abdominala si in jurul taliei. Nu trebuie sa mananci in exces ca sa fii „posesoarea” unei burtici de toata frumusetea. Este suficient sa fii mai mereu nervoasa si sa mananci, fara sa iti dai seama, exact atunci…Invata sa te relaxezi si sa consumi gustari sanatoase, in situatiile stresante. Cel mai bine ar fi sa nu mananci nimic atunci, desigur

– sistem imunitar slabit. Racesti frecvent si simti ca imediat bolile se agata de tine? Probabil ca un nivel de cortizol ridicat sta la baza acestei probleme…

– ulcer. O boala foarte frecventa in cazul persoanelor stresate. Nu degeaba se zice ca emotiile se duc in stomac. Daca mai ai si obiceiul sa bei cafea si sa nu mananci pana la ora pranzului, s-ar putea sa ai de suferit. In momentul in care ai ulcer, stomacul este practic perforat. Vei avea o dificultate in a manca tot felul de mancaruri, asa ca incearca sa nu ajungi in acel punct

– balonare si probleme digestive. Cortizolul crescut iti poate da peste cap digestia, iar efectul balonarii poate fi mult mai des intalnit. Daca vrei sa ai un tranzit digestiv sanatos, ai mare grija de tine si de sanatatea ta. Si lasa stresul de-o parte

Cortizolul crescut – ce poti face?

Poti incepe prin a nu te mai enerva pentru toate fleacurile. Chiar daca ai un termen limita la munca sau un examen greu in fata, nu vei rezolva nimic enervandu-te la tot pasul. Ba chiar din contra, vei obtine exact efectul contrar.

Invata sa mananci sanatos, sa iei micul dejun si sa faci sport, in fiecare zi. Vei vedea ca viata ta va fi mai frumoasa in acest fel.

 

Afectiuni si tratamente
Tags: cortizol in excescortizolul crescut
Leave a Comment