Osteoporoza post-menopauza
Osteoporoza post-menopauza este o conditie tipica femeilor. Aparitia acesteia poate fi prevenita, sau uneori intarziata, deoarece depinde de anumiti factori pe care ii poti influenta. Datul genetic mostenit este unul dintre acei factori in privinta caruia nu putem lupta, dar daca tii cont de sfaturi, atunci poti intarsia aparitia osteoporozei.
Vestea buna este ca osteoporoza poate fi prevenita si tratata daca este depistata la timp. Vestea mai putin buna este data de faptul ca nu multe femei sunt suficient de informate cu privire la aceasta conditie medical ace afecteaza oasele. Multe femei trecute de varsta de 50 de ani sufera de aceasta conditie, se confrunta cu deformitati ale oaselor si dureri provocate de fracturi.
Este important pentru fiecare dintre noi sa ne cunoastem predispozitia genetica la osteoporoza. Este estimat ca aproximativ 75% dintre noi mostenesc densitatea oaselor. Anumite gene influenteaza asimilarea vitaminei D si a estrogenului, ambele influentand in mod direct densitatea osoasa.
Daca esti predispusa la osteoporoza post-menopauza, sfatul este sa faci sport, ai grija la dieta ta si la stilul de viata.
Cea mai recomandata forma de miscare care ajuta la intarirea oaselor este ridicarea de greutati. Ridicarea de greutati duce nu numai la intarirea muschilor dar si a oaselor, inclusive a coloanei vertebrale.
Daca nu ai acces la greutati, suferi de anumite conditii medicale care nu iti permit acest sport sau pur si simplu nu te atrage, atunci fa aerobic.
Pentru cresterea densitatii oaselor este recomandat sa faci aerobic cate 20-30 de minute de 3-4 ori pe saptamana.
Un studiu arata ca mersul pe jos, alergatul, chiar si urcatul scarilor – dar cu efort maxim, de 3 ori pe saptamana – impreuna cu 1500 de mg de calciu zilnic, creste densitatea oaselor in zona lombara cu aproximativ 5% in 9 luni. Fa aceste exercitii pentru a prevenii durerile lombare!
Sfat: daca deja suferi de osteoporoza, atunci fa exercitii cu precautie, deoarece oasele sunt fragile si poti suferi leziuni.
Dietele bogate in calciu ajuta la prevenirea si intarzierea osteoporozei. Aproximativ 70% dintre femeile care nu au o dieta bogata in calciu si vitamina D, sufera de aceasta conditie.
Indiferent de varsta pe care o ai, calciul trebuie sa faca parte din dieta ta zilnica. Pe langa lapte, poti consuma alte produse care pot fi chiar mai bogate in calciu. Citeste si articolul in care poti afla ce aliemente poti consuma daca suferi de intoleranta la lapte si nu numai, aici.
Vitamina D poate fi asimilata prin expunerea la soare, peste, ficat si alimente care au aceasta vitamina adaugata.
Atentie: dietele bogate in protein si/sau sare duc la pierderea de calciu prin urina.
Cum sa bei apa corect, astfel incat rezultatele sa fie mai mult decat imbucuratoare? Despre…
Vrei sa iti sustii copilul, astfel incat sa ia cele mai intelepte decizii in perioada…
Poate ai zile in care te simti lipsita de energie, fara chef sau pur si…
Te-ai gandit vreodata cum sa petreci primele 10 minute ale zilei? Daca vrei sa faci…
Avem vesti bune astazi, in contextul in care am gasit cheia succesului in procesul de…
Dependenta de zahar este o chestiune cat se poate de serioasa. In special in ziua…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment