Afectiuni si tratamente

Insolatia – cateva sfaturi practice

Vara si in mod deosebit in timpul zilelor extra fierbinti din acest anotimp, insolatia pare a fi unul dintre pericolele care te pandesc la fiecare pas. Din pacate, remediile care ne pot ajuta sa tratam insolatia, nu sunt intotdeauna suficient de eficiente. Din acest motiv, si datorita faptului ca insolatia poseda anumite pericole pentu sanatate, trebuie sa cauti sfatul medicului.

Daca simti ca prezinti simptome cauzate de insolatie, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa cobori temperatura corpului. Coborarea/racirea corpului previne alte conditii medicale din a isi face aparitia. Daca simti ca ai fost pe punctul de a face insolatie dar ai reusit sa o eviti, sau ca pur si simplu ai stat prea mult in soare, atunci considera sa:

  1. Te retragi la umbra sau intr-un loc bine ventilat (spre exemplu cu aer conditionat). Daca nu ai aer conditionat sau nu poti gasi un loc bine ventilat, atunci considera sa retragi intr-un mall, cinema sau alt loc public care dispune de aceasta facilitate.
  2. Racoreste-te cu carpe umede si un ventilator. Daca te afli langa o persoana care sufera din cauza unei insolatii, atunci poti incerca sa ii cobori temperature corpului prin a umezi o bucata de material, batista, prosop, tricou, etc. O alta solutie eficienta este sa stropesti persoana cu apa rece, putin cate putin, dar in mod regulat si repetat. Cauta un ventilator care sa ajute la eliminarea excesului de caldura acumulat in organism.
  3. Fa un dus rece-caldut. O alta metoda la indemana este dusul rece-caldut. Daca facilitatile iti permit, poti opta de asemeni pentru o baie cu apa rece-calduta. Nu este recomandat sa folosesti apa foarte rece, deoarece diferenta dintre apa si organism poate provoca anumite probleme (in mod deosebit cardiace si cerebrale). Daca nu esti in vecinatatea unui dus si te afli undeva in natura, atunci te poti racori intr-un lac sau rau.
  4. Hidrateaza-te. Hidratatarea este un cuvant foarte important in aceasta situatie. Insolatia duce la deshidratarea corpului, asadar daca vrei sa ameliorezi simptomele, trebuie sa te rehidratezi.
    Pentru ca deshidratarea organismului s-a produs prin transpiratie, atunci inseamna ca organismul a pierdut si saruri, pe langa apa. Daca ai la indemana, cauta s ate rehidratezi cu bauturi sportive sau vitamine efervescente.
  5. Evita bauturile dulci si pe cele alcoolice. Acest tip de bauturi pot interfera cu abilitatea corpului tau de a controla temperatura.
  6. Evita bauturile reci
    Bauturile reci pot provoca crampe stomale, dureri de dinti, inflamarea cailor respiratorii (rosu in gat) si nu numai. Asdar, sfatul este sa eviti bauturile reci, oricat ar fi de tentante, sau macar daca sunt reci, atentie sa nu fie foarte reci.

Cum sa previi insolatia

  1. Foloseste articole de imbracaminte care nu sunt foarte stramte. Cu cat hainele sunt mai lejere pe corp, cu atat te vei simti mai comod si totodata, corpul tau se va putea aerisi mai bine.
  2. Protejeaza-te impotriva arsurilor de soare. Arsurile de soare afecteaza abilitatea corpului de a se raci. Protejeaza-te folosind o sapca, palarie sau alt accesoriu cu care sa iti acoperi capul. Foloseste crema de soare cu un factor de protectie de minumim 15. Reaplica crema la fiecare 2 ore.
  3. Bea apa. Hidrateaza-te din belsug.
  4. Nu lasa pe nimeni in masina. Un pericol extrem este reprezentat de masinile parcate pe perioada verii. Nu lasa copii, animale sau pe oricine altcineva incuiat in masina cat timp tu iti faci cumparaturile sau in orice alta situatie. Temperatura din masina este cu mult mai mare decat cea de afara, motiv pentru care sansele sa gasesti acea persoana moarta in vehicul sunt foarte mari. Nu conteaza in cat timp crezi ca te intorci, pur si simplu nu o fa! E vara, asadar nu lasa pe nimeni incuiat in masina!

 

Diaconescu Adina

Leave a Comment
Share
Autor
Diaconescu Adina

Ultimele articole

Cum sa bei apa corect, ca sa slabesti?

Cum sa bei apa corect, astfel incat rezultatele sa fie mai mult decat imbucuratoare? Despre…

22 de ore

Cum iti sustii copilul, in perioada liceului? Sfaturi utile

Vrei sa iti sustii copilul, astfel incat sa ia cele mai intelepte decizii in perioada…

2 zile

4 obiceiuri zilnice care iti saboteaza starea de bine

Poate ai zile in care te simti lipsita de energie, fara chef sau pur si…

3 zile

Cum sa petreci primele 10 minute ale zilei?

Te-ai gandit vreodata cum sa petreci primele 10 minute ale zilei? Daca vrei sa faci…

3 zile

Cheia succesului in procesul de slabire

Avem vesti bune astazi, in contextul in care am gasit cheia succesului in procesul de…

6 zile

Esti dependenta de zahar? Iata cateva semne clare

Dependenta de zahar este o chestiune cat se poate de serioasa. In special in ziua…

7 zile

Acest site foloseste Cookie-uri