Alimentatie

Ce trebuie sa stii ca sa pastrezi nutrientii din mancare

Atunci cand gatesti, risti sa pierzi din nutrientii continuti de alimente. In mod deosebit legumele, risca sa isi piarda proprietatile benefice in momentul gatirii, fie prin fierbere, prajire si nu numai. Asadar, haide sa vedem ce anume trebuie sa stii ca sa pastrezi nutrientii din mancare, atunci cand gatesti.

Ce trebuie sa stii ca sa pastrezi nutrientii din mancare

Nutrientii

Nutrientii sunt: vitaminele, mineralele, prteinele continute de legume, fructe, grane, seminte sau carne. Practic, fiecare aliment are o valoare nutritiva. Aceasta hraneste celulele, adica te hraneste, mentinandu-te sanatoasa. Anemiile spre exemplu, sunt carente alimentare, ceea ce inseamna ca nu ai acumulat sufienti nutrienti in organism. Anemia duce la diverse boli, slabeste organismul si te face sa te simti lipsita de vlaga. Pentru copii, anemiile inseamna si incetinirea procesului de crestere, implicand diverse probleme la nivelul sistemului muscular, osos si nervos. Creierul are si el nevoie de nutrienti. Defapt, creierul necesita foarte multi nutrienti si consuma o buna parte din energia produsa de organism.

Crud inseamna sanatos?

Multi dintre noi stim ca fructele si legumele sunt cele mai sanatoase daca sunt consumate crude. Dar asa sa fie oare?
Nutritionistii spun ca, depinde. Depinde atat de valoare nuritiva a alimentului cat si de puterea de absorbtie a corpului. In timpul digestiei, nutrientii din alimente sunt absorbiti si trasportati de sange la organe.

Unii nutrienti sunt mai bine absorbiti atunci cand alimentul ese crud, dar exista si cazuri in care procesul de gatire faciliteaza absorbtia.
Modalitatile prin care poti beneficia din plin de valoarea nutritionala a mancarii tale

1. Mananca local

Produs local nu inseamna doar sprijinirea economiei locale, ci inseamna si produs prospat. Deoarece nu mai este necesara transportarea alimentelor pe distante lungi, acestea au sansele cele mai mari de a ajunge pe masa ta cat se poate de proaspete. Daca locuiesti in apropiere de gospodarii, atunci iti sugerez sa tii un ochi deschis pentru a vedea daca exista cineva care isi vinde propria recolta.

Eu am avut norocul de a gasi astfel de vecini ce vand fie ridichi, spanac sau salata verde. Este de la sine inteles faptul ca acestea sunt cat se poate de biologice si gustoase. O alta solutie, mai la indemana, este sa cumperi direct de la taranii din piata.
Oamenii de stiinta estimeaza ca produsele proaspete au cu pana la 60% mai multi nutrienti decat cele ce au fost culese cu 72 de ore inainte de a fi consumate. Dar ce se intampla atunci cand nu ai acces la alimente proaspete?

2. Inmoaie, taie, striveste si amesteca

Cum nu ai mereu acces la produse proaspete, iata solutii prin care poti pastra nutrientii:

  • Taie fructele si legumele – atunci and le tai in bucati, peretii celulari ai legumelor si fructelor elibereaza nutrienti.
  • Striveste si taie usturoiul si ceapa – prin acest procedeu, enzimele acestora sunt eliberate, protejand astfel impotriva bolilor.
  • Inmoaie soia si fasole, mazare etc. – prin inmuiere se faciliteaza absorbtia de zinc, calciu si magneziu.
3. Pastreaza adecvat

Tine minte ca lumina si caldura sporesc procesul de degradre a alimentelor. Pastreaza produsele in locuri cat mai intunecate dar usor accesibile. Este important ca ele sa iti fie la indemana, ca sa le consumi cat mai repede cu putinta.

  • Legumele (exceptand radacinoasele ca morcovii, telina etc.) – se pastreaza cel mai bine in frigider
  • Fructele (exceptand murele, zmeura, capsunile) – inclusiv rosiile si avocado se pastreaza la temperatura camerei, departe de actiunea directa a razelor de soare.
  • Fructele si legumele deja taiate – pune un strop de lamaie peste ele si depoziteaza-le intr-un recipient care se inchide etans.
  • Ierburile – daca nu le consumi imediat, taie-le si pune-le in congelator.
4. Consuma crud

Consuma crude, sau doar putin gatite: avocado, spanac, semintele, varza.

Gateste de preferat la aburi: broccoli, conopida si varza.

Diaconescu Adina

Leave a Comment
Share
Autor
Diaconescu Adina

Ultimele articole

Cum sa bei apa corect, ca sa slabesti?

Cum sa bei apa corect, astfel incat rezultatele sa fie mai mult decat imbucuratoare? Despre…

o zi

Cum iti sustii copilul, in perioada liceului? Sfaturi utile

Vrei sa iti sustii copilul, astfel incat sa ia cele mai intelepte decizii in perioada…

2 zile

4 obiceiuri zilnice care iti saboteaza starea de bine

Poate ai zile in care te simti lipsita de energie, fara chef sau pur si…

3 zile

Cum sa petreci primele 10 minute ale zilei?

Te-ai gandit vreodata cum sa petreci primele 10 minute ale zilei? Daca vrei sa faci…

3 zile

Cheia succesului in procesul de slabire

Avem vesti bune astazi, in contextul in care am gasit cheia succesului in procesul de…

6 zile

Esti dependenta de zahar? Iata cateva semne clare

Dependenta de zahar este o chestiune cat se poate de serioasa. In special in ziua…

7 zile

Acest site foloseste Cookie-uri