X

Cum sa supravietuiesti unui atac de cord

Atacurile de cord sunt cauza unui numar mare de decesuri. Ele pot surveni in orice moment al zilei, fie ca esti la lucru, pe strada sau in casa. Este important sa inveti sa recunosti semnele unui atac de cord si sa stii pasii ce trebuie facuti pentru a te ajuta sa supravietuiesti.

Daca se intampla sa suferi de un atac de cord atunci cand esti intr-un loc public si inconjurat de oameni, cea mai buna solutie este sa le ceri ajutorul.

Daca atacul de cord se produce atunci cand esti singura, atunci poti urma cativa pasi care te pot ajuta sa supravietuiesti momentului.

Recunoasterea simptomelor atacului de cord

Pentru a sti ca suferi de un atac de cord, este necesar ca in primul rand sa ii recunosti simptomele. In ciuda faptului ca ele pot varia intr-o oarecare masura, iata care este simptomatologia cea mai intalnita:

1. Dureri in piept

Dureri deosebit de puternice localizate in piept. Durerile se pot resimti ca o greutate mare care te apasa, sau te strange in zona centrala si/sau stanga a pieptului. durerea dureaza de obicei aproximativ 20 de minute si poate iradia catre partea superioara a bratului stang, gat sau maxilar.

2. Transpiratie abundenta
3. Senzatie de sufocare

Aceste simptome sunt resimtite de majoritatea persoanelor care sufera un atac de cord. Simptomatologia clasica este raportata de aproximativ 90% dintre persoanele afectate. Totusi, femeile, persoanele in varsta si aceia diagnosticati cu diabet pot suferi si de alte simptome. Acestea includ:

1. Durere relativ puternica (nu severa) localizata in piept
2. Senzatie de ameteala
3. Incapacitatea de a respira normal
4. Voma
5. Dureri in zona superioara a abdomenului

Ce trebuie sa stii in cazul unui atac de cord

Primul lucru pe care este bine s ail ai in minte este sa suni serviciile de urgenta. Serviciul de ambulanta este cel care iti poate veni in ajutor in cel mai scurt timp si iti poate oferi ajutorul de care ai nevoie. In acel moment, necesiti ajutor de specialitate care sa fie acordat in cel mai scurt timp cu putinta, pentru a salva muschiul inimii.

In cazul in care esti singura si nu ai pe nimeni in jur ca sa iti ofere o mana de ajutor:

Ce poti face cat timp astepti serviciile de urgenta

O aspirina

Studiile arata ca o solutie buna este sa iei o tableta de aspirina. Aceasta este de regula folosita pentru subtierea sangelui, dar luata in timpul unui atac de cord iti cresc sansele de supravietuire. Acest lcuru este posibil datorita faptului ca majoritatea atacurilor de cord sunt cauzate de un cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina. Acest lucru duce la deprivarea cu oxygen a inimii, fapt care poate duce la afectarea muschiului inimii. Aspirina previne cheagul de sange din crestere, dand o sansa inimii sa lupte impotriva cheagului.

Atentie: unele persoane sunt alergice la aspirina. Spune acest lucru si cadrelor medicale, impreuna cu alte alergii de care suferi.

Tuseste puternic

Tusea ajuta muschiul inimii sa functioneze. In cazurile in care bataile inimii sunt rare, tusea poate ajuta la restabilirea ritmului.

Opiniile specialistilor sunt impartite cu privire la aceasta metoda de mentinere a functiei inimii. Unii sustin ca tusea ajuta la restabilirea batailor inimii, dar nu si cand este cazul atacului de cord.

Afectiuni si tratamente
Tags: atac de cordprim ajutor
Leave a Comment