10 obiceiuri care te ajuta sa-ti mentii sanatatea

Este bine sa fii familiarizata cu aceste obiceuri care te ajuta sa-ti mentii sanatatea. In acest mod poti fi sigura ca si tu contribui la mentinerea starii tale de bine. Iar in aceste vremuri mai putin prietenoase, poate fi cea mai buna idee sa inveti sa ai grija de tine.

Pentru ca de aici pleaca foarte multe situatii. In momentul in care stii ca poti contribui la starea sanatatii tale, este clar ca esti pe drumul cel bun. Care sunt acele 10 obiceiuri care te ajuta sa-ti mentii sanatatea?

Ei bine, vei ramane placut surprinsa sa afli ca nu este vorba despre cine stie ce „ritualuri” complicate. Trebuie doar sa inveti cateva aspecte de baza, care te vor ajuta sa fii mereu in forma.

Obiceiuri care te ajuta sa-ti mentii sanatatea, la indemana oricui

Gaseste un echilibru intre munca si timp liber. Multi oameni neglijeaza acest aspect si au senzatia ca munca este cel mai important lucru din viata. Daca ai o clipa libera sau daca faci ceva pentru tine, nu inseamna ca esti lenesa sau ca neglijezi cariera. Pur si simplu ai nevoie si de aceste momente, daca vrei ca totul sa mearga bine in viata ta. Timpul liber te ajuta te eliberezi de stres, asa ca alege intelept activitatile pe care le vei avea in acele clipe.

Mergi la doctor, din cand in cand. Chiar si atunci cand totul pare in regula, nu este deloc o idee rea. Atunci cand faci cateva investigatii de rutina poti sa fii sigura ca esti sanatoasa. La fel si o vizita la dentist poate fi binevenita. In acest mod nu te vei trezi cu cine stie ce carii la care nici nu te-ai fi asteptat vreodata.

Ai grija de sanatatea mintala. Creierul tau are nevoie de pauze, asa ca nu este firesc sa fii mereu sub presiune sau intr-un mediu stresant. Invata sa te relaxezi si fa tot posibilul sa nu lasi stresul sa te acapareze.

Obiceiuri care te ajuta sa-ti mentii sanatatea – sport si greutate optima

Despre exercitiile fizice am mai discutat, dar vom relua. Sedentarismul este responsabil pentru aparitia a nenumarate boli cronice. De la cele cardiace si pana la tumorile canceroase, toate au la baza si lipsa exercitiului fizic. Asa ca nu uita sa faci in fiecare zi o plimbare de 3-4 kilometri, in mod ideal. Dar si 1-2 kilometri pot face minuni, in special pentru inceput.

Dupa aceea, incepe sa practici exercitii de tip aerobic sau cardio, atunci cand fizicul iti permite. Vei gasi nenumarate tutoriale pe internet, asa ca ai de unde alege.

Dieta este alt aspect esential pentru o viata sanatoasa. Daca vrei sa te mentii si sa fii bine, nu uita sa variezi alimentele. Lasa la o parte prajelile, fast-food si dulciurile. Mananca zilnic fructe si legume proaspete, salate, nuci si seminte crude si nesarate. Redu consumul de produse animale si bucura-te de o dieta bogata in nutrienti, fibre, minerale si vitamine.

Mentine o greutate optima. Atunci cand vezi ca te-ai ingrasat cateva kilograme, este deja momentul sa faci ceva pentru a „corecta” aceasta situatie. Kilogramele in plus te fac mai vulnerabil in fata bolilor, asa ca este imperios necesar sa tinem sub control acest aspect.

Obiceiuri care te ajuta sa-ti mentii sanatatea – alcool, tigari si sucuri carbogazoase…

Despre tutun stii deja ca nu este sanatos, asa ca ar fi o idee minunata sa te lasi de fumat. Nu de alta, dar nu iti va aduce nimic bun. Asa ca fa tot posibilul pentru a renunta la acest viciu sau limiteaza numarul de tigari fumate zilnic. In caz ca vrei sa te lasi de fumat, dar ai nevoie de un ajutor, nu uita de celebra carte „In sfarsit nefumator: Metoda usoara a lui Allen Carr”. Sfaturile autorului au ajutat milioane de oameni din intreaga lume sa renunte la fumat, asa ca ar fi o idee excelenta sa o citesti si tu.

Alcoolul in exces creste aciditatea din corp, ceea ce va duce la un mediu propice bolilor. Nu este sanatos sa consumi prea mult alcool, asa ca limiteaza-te la un pahar de vin, de 2-3 ori pe saptamana. Evident, te sfatuim sa alegi un vin calitativ si ecologic, pentru a fi pe drumul cel bun.

Sucurile carbogazoase sau dulci nu sunt deloc recomandate. Sunt pline de zahar, chimicale si nu iti vor aduce nimic bun, decat niste kilograme in plus si o sanatate mai precara…Opteaza pentru sucuri naturale, precum cel de grapefruit, portocale sau sfecla.

Foloseste mai degraba condimente, decat sare. Atunci cand vrei ca mancarea ta sa aiba un gust bun, nu este cazul sa pui sare in exces. Condimentele si mirodeniile te vor ajuta in acest sens. Nu uita ca sarea iti poate afecta tensiunea arteriala, inima si colesterolul.

Nu uita sa iesi mai des la soare, sa razi, sa inveti sa spui nu atunci cand este cazul si sa ai grija de tine, orice ar fi!

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *