Castraveti murati de vara – reteta simpla si rapida

Cu siguranta ai mai auzit despre castravetii murati de vara. In special ca sunt super gustosi, sanatosi si merg perfect la mancarurile din acest sezon.

Stim la ce te gandesti. Asta iti mai lipsea, cand oricum ai destula treaba. Cine mai sta sa puna muraturi si sa gateasca cand sunt altele mai importante de facut?! Ei bine, te anuntam din start ca aceasta reteta este una simpla.

Asa ca va dura foarte putin toata treaba, nu ai de ce sa-ti faci probleme. Aceste muraturi vor fi gata in doar cateva zile, asa ca nu va fi nevoie sa astepti o iarna intreaga. Ai nevoie doar de cateva verdeturi, sare grunjoasa si un borcan mare.

Dar in cele ce urmeaza iti vom oferi toate detaliile.

Castraveti murati de vara. Cum se prepara?

Daca vrei sa incerci si tu aceste muraturi sarate si gustoase, atunci va trebui sa cumperi aproximativ 2 kilograme de castraveti cornison. Adica aceia mai micuti, care cresc in Romania si au un gust minunat.

Important: Daca ai pe cineva la tara sau cunosti oameni care distribuie produse ecologice, nu te sfii si cumpara de la ei. Doar in acest mod vei reusi sai ai parte de cea mai buna reteta de muraturi de vara.

Ai nevoie si de un borcan generos, de aproximativ 4 litri, 7-8 catei de usturoi si chiar boabe de piper, daca iti doresti o aroma si mai intensa.

Asa ca vei avea de cumparat:

– 1,5 sau 2 kilograme de castraveti cornison

– un borcan mare

– cimbru (o crenguta uscata)

– marar (la fel)

– sare grunjoasa

– boabe de piper (daca vrei)

– 2 litri de apa (sau mai putin, in functie de cati castraveti ai)

Castraveti murati de vara – mancarurile tocmai vor deveni mai savuroase

Se spala bine castraveciorii, se curata usturoiul. Acum vei spala bine borcanul si vei pune mararul si cimbrul pe fundul acestuia. Vei folosi doar jumatate din cantitatea pe care o ai. Dupa aceea, vei incepe sa asezi castraveciorii in picioare si ii vei indesa cat mai bine, astfel incat sa stea drepti. Poti pune si cateva boabe de piper.

Vei da in clocot apa cu sarea grunjoasa, dupa care vei lasa totul sa se raceasca, pret de 15 minute. Urmeaza momentul cand torni apa peste castraveciorii bine pusi in borcan. Poti pune deasupra crengutele de cimbru si marar ramase.

Acum, este momentul sa gasesti un loc insorit, unde vei pune la soare borcanul nostru, deasupra caruia vei pune o farfuriuta, pentru a-l acoperi. Procesul va dura intre 3 si 5 zile, in functie de cat de mult soare exista in acea perioada. Daca nimeresti o perioada cu vreme mohorata, poti tine borcanul si in casa. Va dura in jur de o saptamana sa se mureze, in aceste conditii.

Atentie! Atunci cand apa incepe sa fie tulbure, inseamna ca fermentarea a inceput. In curand castraveciorii vor arata ca cei murati, asa ca este un semn bun. Procesul este in curs, iar in curand vei manca muraturi de vara.

Serveste-le cu tocanite de cartofi, orez sau fripturi, merg de minune.

Varza murata – beneficii asupra organismului

– este o adevarata sursa de vitamine, fiind bogata in vitamina C, dar si vitamina B12, asa ca este indicata in special celor care urmeaza o dieta vegetariana. Acestia pot suferi din pricina deficitului de B12, asa ca este bine sa o introduca in dieta

– contine probiotice, foarte importante pentru flora, asa ca va ajuta considerabil procesul de digestie…mai multe despre beneficiile sale aici >>>

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *