Vascul de Craciun sau Anul Nou – ce semnificatii are?

Poate si tu te-ai intrebat ce semnificatii are vascul de Craciun sau de Anul Nou si de ce oamenii aleg sa cumpere in fiecare an. Asa cum te asteptai, este o poveste in spate, iar tu esti pe cale sa descoperi despre ce este vorba.

De cand a inceput vascul de Craciun sa fie popular? De ce se cumpara in aceasta perioada de final de an? Ce traditii exista in jurul sau? Despre toate acestea si multe altele vom discuta astazi. Ne aflam in preajma Craciunului, asa ca este indicat sa aflam cat mai multe despre aceasta sarbatoare.

Exista si traditii interesante in jurul vascului. De exemplu, se zice ca atunci cand un barbat si o femeie se intalnesc sub o crenguta de vasc trebuie sa se sarute. Acest obicei este de origine scandinava, acolo a aparut prima oara aceasta traditie.

Vascul de Craciun – de ce nu trebuie sa atinga pamantul?

Ai observat ca vascul de Craciun este mereu agatat undeva sus? Nu este nicio intamplare, acesta trebuie sa fie la inaltime, pentru ca totul sa decurga bine. Crenguta de vasc ar trebui sa aduca noroc intregul an si sa ne fereasca de incendii si trasnete. Asa ca oamenii au continuat sa perpetueze aceasta traditie chiar si in secolul 21. Asa ca iata ca anul 2019 nu face exceptie, iar vascul de Anul Nou sau Craciun inca se cumpara.

Dupa cum stii, il poti gasi in orice gospodarie, fie bogata sau saraca. Oamenilor le plac traditiile, asa ca aceasta se pare ca va continua. Traditia cu sarutul sub vasc isi are originea in Anglia, se pare ca acolo a aparul obiceiul. In trecut, se presupunea ca o femeie nu trebuie sa refuze sarutul unui barbat daca se afla sub o crenguta de vasc. Altfel, risca sa aiba ghinion in dragoste tot restul anului. Se considera ca acea femeie pur si simplu nu va putea sa lege nicio relatie in noul an.

Traditia mai spunea si ca barbatul care saruta o femeie sub vasc trebuie sa rupa o bobita alba din acesta. Iar daca crenguta nu mai are bobite albe, din nou nu este un semn bun. Asa ca nimeni nu ar trebui sa se sarute sub vasc in acest caz, altfel va avea ghinion.

Vascul de Craciun – tratament pentru infertilitate?!

Alte traditii considerau ca femeia sarutata sub vasc va fi fertila tot anul si va putea naste copii sanatosi. Asa ca toate femeile care aveau probleme cu procrearea trebuia sa fie sarutate sub vasc. Iar celtii isi hraneau animalele cu aceasta planta, pentru a fi siguri ca acestea nu vor avea probleme la acest capitol. Se considera ca vascul este o planta magica, care te scapa de infertilitate.

Asa ca vascul de Craciun era privit ca o planta sacra, care poate aduce prosperitate si noroc oricarei gospodarii care respecta traditiile.

Iar o perioada se considera ca vascul poate revela si ursitul. Asa ca se credea ca femeia care va dormi cu vasc sub perna in noaptea din ajunul Craciunul va visa cine ii va fi sot! Desigur ca acest proces era precedat de tot felul de descantece, astfel incat magia sa se petreaca.

In Romania, vascul trebuie sa fie prezent in casa, deasupra usii de la intrare, si de Craciun dar si de Anul Nou. Doar in acest fel locatarii acelei case vor fi feriti de boli, ocrotiti de ingeri si prosperi, in anul ce vine.

Acest obicei al celtilor dateaza inca dinainte de aparitia crestinismului si este incredibil ca a rezistat pana in zi de azi. Tu iti decorezi casa cu vasc, in preajma anului nou?

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *